Cea mai mare direcție silvică din țară, Direcția Silvică Suceava, a inițiat demersurile necesare pentru transformarea fructelor de pădure într-un brand local, al Bucovinei, ca etalon de calitate.
În fiecare an, Direcția Silvică Suceava furnizează sute de tone de fructe de pădure procesatorilor din țară și din străinătate, acestea ajungând pe mesele consumatorilor europeni din țări precum Franța, Anglia, Germania și Italia.
„An de an, Direcția Silvică Suceava recoltează fructe de pădure – afine, zmeură, măceșe – din flora spontană a fondului forestier de stat. Fructele sunt adunate de către culegătorii locali, din zonele de munte și de deal, apoi iau calea Centrului de fructe Sadova, unde sunt sortate, prelucrate, ambalate și valorificate, luând calea procesatorilor finali din Europa, care produc piureuri sau diverse băuturi alcoolice. Ținând cont că toate operațiunile se realizează pe plan local, în Bucovina, s-ar putea spune că recoltarea și valorificarea fructelor de pădure reprezintă un brand local”, a spus șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
În acest sens au fost inițiate demersurile necesare pentru implementarea unei certificări BIO a fructelor de pădure, deoarece acestea se găsesc în zone în care influența antropică (poluare, substanțe chimice, etc.) este mai puțin resimțită, sau chiar deloc. Un prim pas în acest sens a fost făcut prin obținerea avizului Academiei Române – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, pentru operațiunile de recoltare a fructelor de pădure din fondul forestier administrat de Direcția Silvică Suceava.
Pentru acest an, la fel ca și în anii anteriori, DS Suceava și-a propus valorificarea unei cantități totale de 140 de tone de fructe de pădure, din care circa 40 de tone de afine, 80 de tone de zmeură, și 20 de tone de măceșe.
Prețurile medii de valorificare obținute sunt de 1.800 de euro pe tonă pentru afine și aproximativ 1.850 de euro pe tonă pentru zmeură, contractarea măceșelor urmând să fie făcută în toamnă, când va fi sezonul lor de recoltare.