Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava a marcat miercuri, 20 decembrie, 20 de ani de la înființare, în Sala „Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Suceava, eveniment la care au participat reprezentanți ai Consiliului Județean, în subordinea căruia se află DGASPC, angajați de ieri și de azi ai direcției, reprezentanți ai autorităților județene, consilieri județeni, beneficiari de servicii sociale, colaboratori, reprezentanți ai ONG-urilor care se implică în asistența socială etc.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că „în privința domeniului asistenței sociale, ne-am dori ca acesta să nu existe, ca oamenii să nu aibă nevoie de așa ceva, dar, din păcate, viața pentru unii dintre semenii noștri este cruntă, așa că au nevoie de sprijin. Obligația noastră este să le recunoaștem problemele, să luăm notă de ele și să le tratăm corespunzător, în orice etapă a traversat țara: fie înainte de intrarea în Uniunea Europeană sau după aceea, când a trebuit să ne aliniem normelor europene”.
Transformări uriașe în protecția copiilor și tinerilor instituționalizați
Directorul executiv al DGASPC Suceava, Georgeta Nadia Crețuleac, a făcut un scurt istoric al instituției pe care o conduce, care, din anul 1997, se află în structura Consiliului Județean Suceava și este coordonată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. „Toți acești ani au însemnat transformări uriașe în protecția copiilor și tinerilor instituționalizați, a copiilor aflați în situație de risc, dar și a persoanelor adulte cu dizabilități. Într-o perioadă relativ scurtă, în comparație cu țările care au avut acest progres pe parcursul a zeci de ani, am făcut progrese remarcabile care nu ar fi fost posibile fără implicarea permanentă a Consiliului Județean Suceava, care a fost receptiv la toate schimbările care au vizat angajarea și formarea personalului, înființarea de noi servicii și cofinanțarea proiectelor europene care vizau restructurarea centrelor de plasament pe parcursul celor 20 de ani de când funcționăm”, a transmis directorul executiv al instituției, Nadia Crețuleac.
Colaboratori
Din anul 1999, s-au pus bazele unei rețele de asistenți maternali profesioniști, la început timid, cu ajutorul unor ONG-uri, pentru ca apoi să fie legiferată această profesie, rezultatele fiind pe măsură: la momentul actual peste 400 de asistenți maternali profesioniști ocrotesc peste 600 de copii și tineri. Reprezentanții DGASPC Suceava au spus că pe partea de protecție a persoanelor adulte cu handicap (după unirea protecției copilului cu cea a adulților în anul 2005) au fost reabilitate și modernizate centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică și au fost înființate noi centre/locuințe protejate prin accesarea de proiecte cu finanțare externă.
Munca în asistență socială înseamnă o muncă de echipă, de aceea reprezentanții instituției au ținut în mod special să mulțumească tuturor partenerilor din instituțiile publice, dar și partenerilor din mediul privat, ONG-uri, precum O Nouă Viață, Asociația Blijdorp Belgia și Asociația Blijdorp România, Fundația Bridges, Fundația FARA, SERA, Salvați Copiii România, UNICEF, Fundația Sfinții Ierarhi Leontie și Teodosie Rădăuți, Fundația Holt România, World Vision, Fundația Motivation, HHC, AREAS, Cristos pentru România, Hand of Hope, Help Autism etc.
Diplome și plachete
În cadrul manifestării de pe 20 decembrie au avut loc mai multe momente festive: premierea celor mai vechi angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială, încă din anul 1997: s-au oferit diplome foștilor directori executivi și o plachetă omagială „In memoriam Laurenția Ulici”, plachetă care i-a fost înmânată fiului acesteia, Flavius Ulici; Premierea asistenților maternali profesioniști (11 dintre primii asistenți maternali au fost premiați de Fundația Bridges – SUA și au primit plachete de merit pentru întreaga activitate din partea directorului executiv al DGASPC Suceava); Prezentare în PowerPoint a centrelor de copii și de adulți și oferirea de către Nadia Crețuleac a plachetelor omagiale șefilor de centre; plachete omagiale au primit și reprezentanții Așezământului ”Sfântul Ierarh Leontie” Rădăuți și ai Centrului ”Sfântul Nicolae” din cadrul Fundației FARA.
Au primit diplome și întreaga apreciere cei care au condus Comisiile de Protecția Copilului de-a lungul celor 20 de ani, în calitate de președinți, secretari ai județului și actualul președinte al Comisiei de Protecția Copilului Suceava. Momentul artistic a fost susținut de Lucian Afilipoaie și corul format din persoane adulte cu dizabilități din cadrul centrelor pentru adulți, care i-au încântat pe toți cei prezenți cu câteva colinde, încheind astfel evenimentul într-o atmosferă de sărbătoare. Moderatoarea evenimentului a fost Gabriela Elena Prundel, șef Birou adopții și post adopții din cadrul DGASPC Suceava.







