Merit și recunoștință

„Diplomă de onoare”, din partea Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, pentru scriitorul Ion Drăgușanul



Ion Drăgușanul și Menachem M. Falek
Ion Drăgușanul și Menachem M. Falek

Scriitorul Ion Drăgușanul, inițiatorul și coordonatorul „Sărbătorilor Memoriei”, care vizează „Arderea cărților Bucovinei”, manifestare comemorativă itinerantă care s-a desfășurat, în intervalul 23-28 aprilie a.c., pe traseul Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Corlata, Suceava, a primit luni, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, „Diploma de onoare” a Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel.
Diploma i-a fost înmânată lui Ion Drăgușanul de poetul israelian Menachem M. Falek
„Diploma de onoare”, care i-a fost înmânată lui Ion Drăgușanul de poetul israelian Menachem M. Falek, vicepreședintele Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel și președintele Filialei din Ierusalim, i-a fost conferită „ca merit pentru perpetuarea și memorizarea scriitorilor evrei născuți în Bucovina”, cu precizarea că printre aceștia se află poetul Dan Pagis (16 octombrie 1930, Rădăuți – 29 iunie 1986, Ierusalim).
Acest gest de recunoștință, care a avut loc în cadrul manifestării organizate la biblioteca publică suceveană, manifestare la care s-au lansat și două cărți ale unor autori evrei originari din România (este vorba de Dan Pagis și Menachem M. Falek), l-a luat prin surprindere pe Ion Drăgușanul, care era moderatorul evenimentului.
Cartea lui Dan Pagis, „Poetul cu cerneala secretă”, volum prin care autorul s-a întors postum în Panteonul Spiritualității Bucovinene, poartă eticheta Editurii „Mușatinii” Suceava și apare pentru prima dată în ediție bilingvă (ebraică-română), în traducerea lui Menachem M. Falek, cu corectura și postfața lui Ion Drăgușanul și grafica de copertă realizată de pictorul și graficianul bucovinean Radu Bercea.
„Literatura ebraică din Bucovina înseamnă un spațiu spiritual exemplar, pe care avem obligația să-l cunoaștem și să ni-l asumăm”
Așa cum scrie Ion Drăgușanul în postfața intitulată „Dan Pagis, ascultând «sunetul paginii goale»”, „literatura ebraică din Bucovina înseamnă un spațiu spiritual exemplar, pe care avem obligația să-l cunoaștem și să ni-l asumăm”, cu sublinierea că „reperele acestei literaturi le-am marcat, împreună cu artistul plastic Radu Bercea, într-o insolită galerie a celor «vrednici de Bucovina»”.
Numele autorilor evrei din această galerie, cu datele biografice și cele referitoare la operă, sunt menționate în postfața cărții: Alfred Margul-Sperber, Rose Auslander, Ițic Manger, Iona Gruber, Kubi Wohl, Alfred Gong, Paul Celan, Selma Meerbaum-Eisinger, Aharon Appelfeld și, desigur, Dan Pagis.
În cadrul aceleiași manifestări a fost lansată și cartea „Galeria personalităților bucovinene”, care cuprinde portretele celor „vrednici de Bucovina”, între care se află și autorii evrei menționați.
„Gestul Comitetului organizației profesionale a scriitorilor evrei m-a lăsat fără replică”
Acordarea „Diplomei de onoare” (semnată de președintele și vicepreședintele Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel și de președintele Comitetului de Relații Internaționale al asociației) l-a lăsat fără replică pe Ion Drăgușanul care, mai târziu, după depășirea momentului de emoție și după încheierea manifestării, a scris câteva rânduri pe blogul său: „Călit în bătăliile vremelniciei pământești, eu nu mă pierd, cu una, cu două, în nici o situație. Cel puțin așa mi s-a întâmplat mereu și mereu, dar gestul Comitetului organizației profesionale a scriitorilor evrei m-a lăsat fără replică și sugrumat de o ciudată duioșie”.
Ion Drăgușanul, care face precizarea că această diplomă nu-i aparține lui ci celor reprezentați instituțional de Consiliul Județean (CJ) Suceava și de Centrul Cultural Bucovina, spune că nu va participa la lansarea cărții lui Dan Pagis în Israel (acțiune programată pentru această vară), întrucât, deși a primit invitația, a insistat ca la eveniment să participe președintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, „nicidecum eu, care nu-s decât o biată frunză pe apă”.


Poetul israelian Menachem M. Falek oferindu-i Diploma de onoare scriitorului Ion Drăgușanul
Poetul israelian Menachem M. Falek oferindu-i Diploma de onoare scriitorului Ion Drăgușanul
Participanți la manifestarea de la Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera
Participanți la manifestarea de la Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera
Diploma de onoare conferită lui Ion Drăgușanul de Asociația Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel
Diploma de onoare conferită lui Ion Drăgușanul de Asociația Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel
Ion Drăgușanul și Menachem M. Falek
Ion Drăgușanul și Menachem M. Falek


Recomandări

Activități culturale numeroase și importante prin conținut, la Festivalul „Ziua limbii și a teatrului idiș”, ediția a II-a