Dinți lipsă, îngălbeniți și cariați au tot mai mulți suceveni și de la vârste din ce în ce mai tinere. Lipsa banilor îi împiedică nu numai să ajungă la stomatolog, ci și să-și cumpere produsele uzuale de igienă dentară. Potrivit datelor din luna martie ale Comisiei Europene, în România consumul de pastă de dinți este de trei ori mai mic comparativ cu celelalte țări europene.
Președintele Colegiului medicilor dentiști din Suceava, dr. Ioan Costea, declară că cifrele sunt îngrijorătoare pentru că nu este vorba despre atitudinea față de sănătatea dentară, ci de sărăcie, de lipsa banilor. „Sucevenii ar veni la dentist, dar nu au bani. Puneți-i să râdă pe stradă, să vedeți ce zâmbete au”, spune doctorul.
De la jumătatea anului trecut, statul român nu mai investește un leu în asistența stomatologică. Puținii bani pe care îi dădea până atunci, circa 10 milioane de lei vechi lunar, care nu ajungeau nici măcar pentru dezinfectante, au fost eliminați, astfel încât la această oră singurul cabinet la care oamenii mai pot merge gratuit este serviciul de urgență stomatologică din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. Însă, așa cum îi spune și numele, asigură doar urgențele.
În rest, totul se plătește, și nu puțin. Câteva plombe și un implant dentar ar putea depăși lejer salariul minim pe economie. Serviciile medicale stomatologice sunt din ce în ce mai puține și mai scumpe. „În 1997 am fost mandatat să fac o statistică referitoare la cheltuielile unui cabinet stomatologic. Concluzia a fost că în 1997 se cheltuia dublu față de perioada de dinainte de 1989, însă serviciile oferite erau cu cel puțin 50 la sută mai mici. Și s-a continuat în același sens”, a afirmat dr. Costea.
„Copilul este un pacient foarte bun, îți rămâne credincios”
Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Dentiști din Suceava, norocul amar pe care îl au sucevenii este că medicii tineri fac tot mai rar extracții dentare deoarece în facultățile de stomatologie se face puțină practică pe acest segment, așa că pacienții își păstrează dinții, oricât de degradați ar fi, până când aceștia cad singuri din cauza cariilor și a lipsei de îngrijire. Și din păcate asta se întâmplă, după cum spune dr. Costea, chiar înainte de 40 de ani.
„Poate vom fi o populație sănătoasă, dar vom avea un zâmbet de bebeluș foarte repede. Statul greșește că nu investește în asistența stomatologică”, afirmă el. Efectele acestei erori ar fi, pe de o parte, în pierderea a tot ceea ce a însemnat industria românească a materialelor și aparaturii de uz stomatologic, iar pe de altă parte, creșterea morbidității și a complexității cariilor. Atâta timp cât asigurarea de sănătate obligatorie nu acoperă măcar o consultație stomatologică la 6 luni și un minim tratament al afecțiunilor dentare, nici chiar la copii, nu este de mirare că numărul celor care rămân din tinerețe fără dinți crește de la o zi la alta.
Singurul lucru îmbucurător în acest tablou sumbru este că există în Suceava stomatologi care tratează copiii gratuit și că sunt părinți care încep să vină la prima consultație încă de când au copiii 2-3 ani. „Copilul este un pacient foarte bun, îți rămâne credincios. Trebuie doar să ai răbdare. El este pacientul meu adult de mâine, care va plăti și pentru când era copil și l-am tratat gratuit”, a mai spus dr. Costea.
Fațetele sărăciei
Din lipsa banilor, tot mai mulți suceveni își pierd dinții
