Temerară

Din deșerturile Saharei, pe culmile Everestului



Letiția Exner, pe Everest
Letiția Exner, pe Everest

După ce, la începutul acestui an, se cocea într-o cursă care a avut loc în deșerturile din Sahara, suceveanca Letiția Exner a schimbat registrul și a participat la o expediție în Everest. A fost o experiență unică pe care spune că nu o va uita niciodată și pe care ar fi dispusă să o repete oricând.
Întreaga aventură a durat mai bine de două săptămâni, iar norocul a fost de partea celor aproape 100 de temerari veniți din toate colțurile lumii pentru a participa la această acțiune. Primul impact s-a produs odată cu aterizarea în Katmandu, capitala Nepalului, și locul de unde pleacă, de obicei, cei care vor să escaladeze Everestul. De aici a plecat la Lukla, practic punctul de plecare în expediție.
A urmat partea mai grea, dar și cea mai frumoasă. De la cei 2.880 de metri altitudine, din Lukla, traseul a durat zece zile și s-a finalizat la 5.364 metri, la Everest Base Camp.
„Din punct de vedere al vremii am fost norocoși. Nu am avut de înfruntat temperaturi foarte scăzute, nici măcar la peste 5.000 de metri altitudine. Au fost câteva porțiuni mai dificile, atât la urcare, cât și la coborâre, în care a existat pericolul unor accidente din cauza terenului, dar în final totul s-a terminat cu bine”, a mărturisit Letiția Exner.
Apa potabilă, o problemă serioasă pe Everest
Totuși, drumul nu a fost doar „lapte și miere”. Cea mai mare problemă cu care Letiția Exner și Andrei Roșu, celălalt român care a participat la această expediție, s-au confruntat a fost lipsa apei potabile.
„Din cauza sărurilor, apa de izvor din Everest nu se poate consuma. Așa se face că am băut doar apă fiartă și filtrată de șerpașii care ne-au însoțit. Pe traseu, din satele întâlnite în drum, am cumpărat apă, dar prețurile erau piperate. De exemplu, o sticlă de jumătate de litru de apă costa peste trei dolari”, a povestit Letiția Exner.
La fel de scumpă s-a dovedit și ciocolata, un produs obligatoriu pentru cei care fac efort. Pe lângă prețul de 2,5-3 euro, ciocolata mai avea și un alt inconvenient: era expirată. „La cât de foame și de poftă îmi era, pot spune că am mâncat cea mai bună ciocolată”, a spus suceveanca.
Aceasta s-a declarat impresionată de localnici, care, deși sunt săraci, s-au dovedit extrem de veseli și primitori.
Și în Sahara a avut probleme cu apa
Absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș”, Letiția Exner a participat la începutul anului și la un maraton în Sahara. Deși poate părea curios, între cursa printre dunele de nisip și expediția din Everest există și un punct comun: lipsa apei potabile. Dacă în munți a plătit scump pentru o sticlă de apă, în Sahara a fost nevoită să se descurce cu o rație de 4 litri pe zi.
Dacă în Sahara cheltuielile au fost în jurul sumei de 1.000 de euro, expediția din Everest a fost mult mai scumpă. „Am cheltuit în jur de 4.000 de euro, dar merită fiecare eurocent”, a concluzionat suceveanca.
Un maraton la Cercul Polar, următorul proiect
Următorul proiect pe care Letiția Maria Exner îl are în vizor este tot unul „alb”. Mai exact, în luna octombrie, aceasta intenționează să participe la un maraton în Groenlanda, intitulat sugestiv „Cercul Polar”. Va fi o expediție destul de grea, mai ales că se va derula la temperaturi de sub -15 grade Celsius, dar acest aspect nu are darul s-o descurajeze pe Letiția Exner.


Amintire de neuitat din expediția pe Everest
Amintire de neuitat din expediția pe Everest
Prieteni noi pe Everest
Prieteni noi pe Everest
Acoperișul lumii, văzut de aproape
Acoperișul lumii, văzut de aproape
before start point
before start point
Bucuria de a fi pe Everest
Bucuria de a fi pe Everest
Șerpașii i-au condus spre culmile Everestului
Șerpașii i-au condus spre culmile Everestului
Letiția Exner, pe Everest
Letiția Exner, pe Everest