Ritmul de viață actual este cauza multor îmbolnăviri. O digestie dificilă poate fi efectul unei probleme a sistemului digestiv și poate fi combătută eficient prin schimbarea modului de viață și a obiceiurilor alimentare. Pentru a avea o digestie sănătoasă trebuie să respecți câteva reguli.
1. Mestecă bine: mestecatul semnalizează corpului tău să înceapă procesul de digestie, alertând stomacul și pancreasul. Dacă nu mesteci suficient de mult mâncarea, fragmentele de alimente pe care le înghiți sunt mai mari decât ar trebui și enzimele digestive nu pot acționa decât pe porțiuni mici. Asta înseamnă nu numai că nu vei beneficia de toți nutrienții din mâncare, ci și că vei solicita colonul. Dacă nu mesteci bine, digestia va fi incompletă. Pentru o digestie mai bună mănâncă înainte de masa fructe proaspete – mai ales ananas proaspăt – sau salate.
2. Identifică și elimină alimentele care îți provoacă alergii: în cazul unei alergii la mâncare, sistemul imunitar produce o inflamare a pereților tubului digestiv, întrerupând procesul de absorbție și deteriorând peretele tractului. Cele mai frecvente alergii se declanșează de la proteinele din lapte, de la soia, de la unele fructe de mare sau de la arahide.
3. Protejează-ți stomacul și intestinul subțire: acestea sunt protejate împotriva acizilor gastrici de un strat de mucoasă. Alcoolul, medicamentele anti-inflamatoare, bacteriile patogenice pot reduce acest strat de mucoasă, ceea ce cauzează leziuni la nivelul pereților stomacului și intestinului subțire. Asigură-te că alimentația ta conține ouă și soia (bogate în lecitină), conopidă, lăptuci, ceai verde, condimente precum scorțișoară, legume și citrice.
4. Susține dezvoltarea bacteriilor probiotice: o cantitate optimă de bacterii probiotice aflată în colon îți protejează sănătatea, prevenind dezvoltarea bacteriilor patogene și a altor microorgamisme dăunătoare. Bacteriile probiotice fermentează fibrele pe care corpul tău nu a putut să le digere. Printre alimentele care îți furnizează aceste bacterii se numără unele iaurturi, kefirul, produse care au fost fermentate cu lactobacillus sau care conțin bifidobacteria – fibră
de soia, fibră de orez.
5. Asigură-te că ai un tranzit intestinal sănătos: acesta este asigurat parțial datorită bacteriilor probiotice care fermentează fibrele în colon. Fibrele, în general, sunt responsabile de tranzitul și eliminarea alimentelor ingerate, deci ai grijă ca din dieta ta să nu lipsească alimentele bogate în fibră. În plus, fibrele din secară, grâu și preiau toxinele din mediu, diminuând astfel absorbția lor în corpul tău.
6. Învață să tratezi stresul: stresul are efecte negative și asupra digestiei tale. Datorită stresului peretele intestinal se subțiază și absorbția nutrienților devine mai puțin eficientă. Folosește în dieta ta alimente cu efect calmant, cum este ceaiul de mușețel. Evită alcoolul, cafeina și carbohidrații rafinați – zahărul. Mănâncă regulat, în liniște, optează pentru porții mici.
7. Mănâncă doar dacă ți-e foame și îți place mâncarea: numai în acest fel sucurile gastrice acționează corect.
8. Încearcă să nu bei lichide în timpul mesei sau imediat după masă. Consumarea lichidelor în timpul mesei îți diluează sucurile gastrice și, în consecință, îți întârzie digestia. Evită băuturile gazoase.
9. Nu te culca după masă: deși găsești că siesta este o invenție minunată, dacă ai probleme de digestia, te vei trezi cu dureri de cap și o stare generală de rău.
10. Nu fă exerciții fizice: evită să faci sport înainte sau după ce ai luat masa.
Sursa www.idieta.ro
