Dietele hipocalorice contribuie la creșterea speranței de viață



O reducere a rației calorice zilnice încetinește procesul de îmbătrânire și micșorează considerabil riscul de apariție a cancerului, diabetului și a atrofiei cerebrale, potrivit unui studiu efectuat pe maimuțe, ale cărui concluzii au fost publicate în revista Science, informează AFP.
Rezultatele acestui studiu, realizat timp de 20 de ani pe mai multe zeci de maimuțe macaci, ar putea să ofere mai multe informații utile despre impactul acestui fenomen și potențialele lui implicații asupra oamenilor.
„Am demonstrat că, prin micșorarea conținutului caloric, se poate obține o încetinire a ritmului de îmbătrânire la o specie de primate”, a declarat Richard Weindruch, profesor de medicină la Universitatea din Wisconsin, principalul autor al acestui studiu finanțat de National Institute of Aging (NIA).
Specialiștii americani au remarcat că o micșorare a aportului caloric zilnic reduce de trei ori riscul de apariție a bolilor provocate de îmbătrânire și crește speranța de viață.
Potrivit acestui studiu, doar jumătate dintre animalele care au fost lăsate să mănânce atât cât au vrut mai erau încă în viață la finalul perioadei de monitorizare, comparativ cu 80% din totalul celor aflate în grupul de control, care au primit aceleași alimente, dar într-o cantitate diminuată cu 30%.
Cei 76 de macaci selecționați pentru acest studiu erau exemplare adulte, cu vârstele cuprinse între șapte și 14 ani. În prezent, 33 dintre aceștia mai sunt în viață, din care 13 sunt lăsați să mănânce cât de mult vor, iar 20 primesc zilnic o rație alimentară cu aport caloric redus.
Speranța de viață medie a acestor primate este de 27 de ani. Cel mai bătrân exemplar inclus în acest studiu are 29 de ani.
Numărul cazurilor de tumori canceroase și maladii cardiovasculare înregistrat în rândul grupului supus restricției calorice a fost de două ori mai mic comparativ cu cel semnalat în celălalt grup.
În plus, în rândul animalelor supuse restricțiilor calorice nu a fost înregistrat niciun caz de diabet, iar sănătatea creierului era semnificativ mai bună. În schimb, în celălalt grup, această maladie era frecvent întâlnită.