Mâncatul în exces și dietele alimentare cu efect yo-yo în adolescență pot contribui la reducerea speranței de viață, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Proceedings of the Royal Society B și preluat de dailymail.co.uk.
Deși experimentele au fost efectuate pe pești, cercetătorii cred că descoperirea poate fi valabilă și în cazul oamenilor, copiii și adolescenții fiind cei mai afectați.
Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au studiat efectele fluctuațiilor de hrană asupra unei specii de pești, ghidrin (Gasterosteus aculeatus), care cresc permanent de-a lungul celor doi ani de viață.
Unele exemplare au primit zilnic aceeași cantitate de hrană, în timp ce altele au cunoscut perioade de foamete urmate de perioade în care au primit hrană din abundență.
Ambele grupuri de pești au primit, pe parcursul studiului, aceeași cantitate totală de hrană.
Deși peștii care au avut parte de dieta yo-yo (ciclul scădere-recâștigare în greutate) nu au îmbătrânit mai repede decât cei din celălalt grup, ei au trăit mai puțin cu, în medie, șase luni.
„Este doar o diferență de șase luni, dar în termeni de procente, este o mare diferență”, a indicat Neil Metcalfe, unul dintre autorii studiului, care a adăugat că diferența s-a menținut valabilă indiferent de vârsta pe care o aveau peștii participanți la experiment. „De cele mai multe ori nu îți dai seama de ce au murit, însă ar putea fi echivalentul unui infarct sau al unui accident cerebral”, a adăugat acesta.
Metcalfe, specialist în biologie comportamentală, este de părere că peștii au murit pentru că nu s-au dezvoltat regulat, din cauza fluctuațiilor în cantitatea de hrană.
În ceea ce privește oamenii, cei mai afectați ar putea fi adolescenții, pentru că organismul acestora este în creștere, iar dieta lor alimentară este foarte neregulată.