Oricât de convențional poate să sune această afirmație, secolul XX ne-a învățat mai multe despre alimentație decât tot restul istoriei anterioare a omenirii. Și, paradoxal, într-un secol în care am învățat atât de multe despre noi, oamenii din țările civilizate au ajuns să aibă, mai mult ca oricând, probleme cu privire la controlul greutății corporale.
Alimentația a devenit așadar o problemă, care are nevoie de soluții – iar dorința de a pierde kilogramele în plus este atât de mare, încât suntem tentați să credem aproape orice. Poțiunile naturiste sunt foarte la modă: apar peste noapte, în reviste, oferte dintre cele mai variate, se promit soluții nemaivăzute, licori care te vor slăbi fără nici un efort. Dar, adesea, în urma lor nu rămâne decât dezamăgirea unei încercări ratate. Tratamentele empirice, lipsite de orice fundament științific, de demonstrații și studii reale pot fi nu doar o investiție ratată, dar uneori chiar un pericol pentru cei prea dornici de a scăpa de o problemă ce aparent îi depășește.
Și totuși, soluții se pot găsi mai aproape decât crezi! Trebuie doar să acorzi o dată în plus credit științei, deoarece medicina a dezvoltat azi o adevărată specialitate care se ocupă de nutriția corectă a omului modern. Regimuri disociate, diete asociate, programe complexe și așa mai departe… Medicii nutriționiști se ocupă de ele în fiecare zi. Acolo unde pentru noi există teorii care se bat cap în cap, liste de calorii, tabele de calcul obositoare, asocieri confuze, nutriționiștii văd soluții, explicații, posibilități. Adesea, noi nu știm să alegem acel regim care ar putea să fie benefic pentru noi. Adesea, investim timp și energie luptând cu kilogramele în plus, pentru ca, după ce am scăpat de ele, sa le repunem la loc mai repede decât credeam că e posibil. Fără a ne gândi că, poate, dacă am fi apelat la un ajutor calificat, toate eforturile noastre ar fi fost mai bine direcționate și ar fi putut avea succesul pe care ni-l doream.
Nutriționiștii sunt totodată cei care ne pot feri de riscurile asociate dietelor urmate în mod necontrolat. Nu trebuie să uităm nici o clipă că „jocul” de-a slăbitul este de fapt un joc cu sănătatea noastră. Fiecare încercare de a slăbi reprezintă pentru organismul nostru o încercare de destabilizare a homeostaziei sale interne. Ca urmare, el trebuie să găsească soluții pentru a ne contracara eforturile, el trebuie să găsească soluții de a economisi energie, chiar cu riscul de a sacrifica din calitatea anumitor procese metabolice. În cadrul unei cure de slăbire dezechilibrate, organele interne suferă, sistemul nervos este în tensiune, iar imunitatea se slăbește.
Fiecare organism reacționează diferit la diete diferite, în funcție de caracteristicile sale metabolice și de „încercările” la care a fost supus anterior. O dietă hipercolesterolemică (precum dieta Atkins) poate fi extrem de nocivă la un pacient cu hipertensiune sau o boală coronariană latentă. O dietă hiperproteică poate afecta în egală măsură sănătatea anumitor persoane, și așa mai departe. Fiecare aliment este un fel de mini-medicament pe care îl luăm de-a lungul vieții pentru a asigura organismului nostru un echilibru metabolic. Privarea de anumite substanțe sau aportul lor în exces prin anumite forme de dietă pot fi la fel de dăunătoare precum abuzul de anumite droguri sau medicamente.
Pentru toate aceste motive, este de preferat ca scăderea ponderală să se realizeze într-un mod controlat, sub supravegherea și la indicația unui medic nutriționist. Numai el poate să observe anumite probleme de sănătate latente, numai el poate să înțeleagă de ce anumite diete pot fi mai potrivite decât altele pentru anumite persoane. Și, nu în ultimul rând, el ne poate scuti de dezamăgirea pe care o încercăm când, după o cură în care ne pusesem speranțe, nu vedem nici o modificare notabilă și, descurajați, ne reapucăm de… mâncat!
Sursa: www.reductostart.ro



