Bolnavii de artrită care adoptă o alimentație vegetariană, fără gluten, se protejează împotriva infarctului și a accidentelor cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi, publicat în Arthritis Research and Therapy și preluat de dailymail.co.uk.
Dieta vegetariană, săracă în gluten, care exclude produsele de origine animală, contribuie la scăderea nivelului de colesterol „rău”, asociat cu maladiile cardiace.
Dieta contribuie, de asemenea, la creșterea nivelului de anticorpi naturali care luptă împotriva compușilor din organism implicați în artrita reumatoidă.
Artrita reumatoidă, diferită de osteoartrita comună, este o maladie inflamatorie degenerativă în care sistemul imunitar atacă încheieturile. Este o boală cronică foarte dureroasă și care poate provoca dizabilități. În general, pacienții primesc steroizi pentru a elimina inflamarea încheieturilor și a calma durerile, dar nu există un tratament pentru această boală.
Boala, care numai în Marea Britanie afectează 400.000 de persoane, favorizează producerea infarctului și a accidentului cerebral.
La studiu, realizat de medicii de la Institutul Karolinska, din Stockholm, au participat 58 de persoane bolnave de artrită reumatoidă. Timp de trei luni, 30 dintre pacienți au adoptat o dietă vegetariană, săracă în gluten, restul participanților la studiu având o dietă non-vegetariană.
Diete studiate.
Dieta vegetariană a inclus legume, rădăcinoase, nuci, fructe, hrișcă, mei, porumb, orez și semințe de floarea soarelui, fiind omis glutenul, care se găsește într-o gamă largă de produse precum prăjiturile, biscuiții, pastele, berea și pâinea. Glutenul este o substanță proteică vâscoasă, moale și elastică, obținută din făina cerealelor după îndepărtarea amidonului.
Dieta non-vegetariană a cuprins produse din toate grupele de alimente.
Rezultatele studiului au indicat o scădere a nivelului total de colesterol și a nivelului de colesterol „rău”, cunoscut sub denumirea de lipoproteine cu densitate mică (LDL), la pacienții care au adoptat dieta vegetariană fără gluten. De asemenea, medicii au remarcat o creștere a nivelului de anticorpi protectori și o reducere a indicelui de masă corporală.
Dieta normală nu a influențat în nici un fel nivelul de colesterol „rău”.