Dieta pe viață



Dieta pe viață
Dieta pe viață

A ține dietă nu înseamnă a pierde în greutate. O arată până și originile cuvântului: în latină „diaeta” se traduce prin „stil de viață”, iar în greacă, „diaita” însemnă „a-ți trăi viața”. Așadar, subliniază nutriționiștii, dieta nu este ceva ce durează o săptămână, o lună, două sau trei, ci este un regim pentru toata viața. „Dacă este redus numarul caloriilor din alimentație, oricine poate slăbi. Dar există întotdeauna riscul ca, atunci când renunță la regim, să revină la greutatea inițială sau chiar să o depășească”, explică Susan Burke, nutriționist în SUA. 95% din oameni se îngrașă după ce țin regim. Faptul că majoritatea oamenilor văd dieta ca pe ceva „temporar” și nu înțeleg că trebuie să își formeze un stil de a se hrăni sănătos face ca aproape 95% din cei care țin regim să recâștige kilogramele pierdute. Astfel, spune Susan Burke, fiecare ar trebui să țină cont de preferințe și de obiceiurile sale cotidiene, atunci când ia hotărârea să adopte un regim pe viață. Primul pas, sugerează specialista, ar trebui făcut întotdeauna cu ajutorul unui nutriționist, dar, de cele mai multe ori, asta presupune costuri destul de mari, de timp și de bani. Iată totuși câteva reguli mărunte, care pot însemna mult pentru sănătate. Schimbați-vă obiceiurile la cumpărături. Nu vă încărcați frigiderul cu margarină, batoane de ciocolata, sosuri, maioneze, multe tipuri de șuncă și salamuri. Alegeți mai degrabă untul, fructele, produsele lactate și cărnurile slabe. Țineți cont de profesia pe care o aveți. Dacă aveți o slujbă care v-a transformat în sedentari, mâncați alimente de calitate, cu mai puține calorii. Alegeți mai degrabă morcovii, merele și alte vegetale care se ronțăie, în locul chipsurilor și snacksurilor. Personalizați-vă dieta. Excludeți din alimentație produsele care nu va fac bine. Dacă sosurile sau mâncărurile picante vă deranjează stomacul, nu le mai cumpărați.
– Hrăniți-vă cât mai variat
Alegeți atât produse de origine vegetală (legume, fructe), cât și produse de origine animală (carne, lapte, ouă). Mâncați fructele, nu beți sucuri preparate din ele. În stare crudă, conțin mai puține calorii. Mâncați de trei ori pe zi. Deși sună clasic, a mânca de trei ori pe zi este o regulă care vă poate ajuta să vă mențineți silueta pe termen lung. Dacă nu obișnuiți să luați micul dejun, impuneți-vă să nu mai plecați de acasă fără să gustați ceva. Ușor, ușor, vă veți obișnui să vă hrăniți dimineața. Un ou fiert tare vă poate ține de foame până la amiază, asigurându-vă în același timp energia. Fără mese după ora 20.00. Nu vă dați peste cap bioritmul circadian, mâncând după ora 20.00. De la această oră ficatul începe să lucreze intens pentru detoxifiere. Dacă va fi suprasolicitat, nu își va putea face treaba. În cazul copiilor, nu vor fi secretați hormonii de creștere în cantități suficiente, ceea ce va împiedica o ardere eficientă a grăsimilor. Nu vă „umflați” cu alimente. Încercați să nu vă ridicați de la masă îmbuibați, ci cu o ușoară senzație de foame. După câteva minute, veți observa că și această senzație va dispărea, deoarece se va stabiliza nivelul de insulină din organism.
– „Carnea” din legume
Orientați-vă nu doar spre proteinele de origine animală, din carne, ci și spre cele din fasole, linte, nuci. Glucidele se găsesc nu doar în prăjiturile de la cofetarii, ci și în pâinea integrală. Limitați-vă doar la aceasta. În ceea ce privește lipidele, acestea trebuie să constituie doar 25% din alimentație: 10% trebuie să fie grăsimi saturate, de tipul celor care se găsesc în unt sau slănină, restul de 15% putând fi uleiuri de măsline, soia sau floarea-soarelui.
– Evitați fast-foodul
Mâncați cât de rar puteți de la fast-food. De preferat ar fi ca nici măcar să nu vă atingeți de acest tip de alimente. În locul prăjelilor, alegeți mai bine alimentele înăbușite sau la grătar. Sport prin mers. Dacă nu aveți timp să faceți sport la sală sau acasă, mergeți pe jos. O jumătate de oră pe zi tot înseamnă ceva.
– Apa nu se bea imediat după masă
Nutriționiștii recomandă ca apa să nu fie băută imediat după ce ați mâncat, ci cu o oră înainte sau cu jumătate de oră după masă. Dacă vă repeziți la cana cu apă, la cinci minute după ce ați terminat prânzul, veți dilua sucurile gastrice care ajută în digestie. Hidratați-vă cu 1,5-2 litri de apă pe zi. Lichidele facilitează digestia și ajută la eliminarea toxinelor. În plus, este preferabil să nu vă antrenați în alte activități atunci când mâncați: nu citiți ziarul, nu vorbiți, nu priviți la televizor. Mestecați lent, iar senzația de sațietate va apărea mai repede.
Sursa www.topsanatate.ro