Dieta naturista (II)



Cura cu fructe
Această cură aduce cu sine avantajele deosebite conferite de aceste alimente ușor digerabile și asimilabile, avînd un remarcabil efect dezintoxicant și depurativ. Cura constă, una sau cîteva zile, dintr-o dieta numai de fructe (2-4kg) repartizate în cîteva mese pe zi (4-5). Cantitativ, masa de fructe pentru o zi se reduce la 1-2kg, în anumite afecțiuni: boli cardiace, cronice, hipertensiune arterială, obezitate, gută. Această cură se recomandă în majoritatea afecțiunilor, cel mai util fiind a o intercala în cadrul regimurilor curative practicate pentru cazul respectiv.
Cura cu mere
Se practică 2 sau 3 zile, folosind o dietă exclusiv de mere crude, răzuite. Cantitativ, se utilizează două sau mai multe kilograme pentru adulți și 1kg pentru copil, repartizate în 5-7 mese pe zi. Pentru copiii pînă la 2-3 ani, merele se curăță de coajă.
Eliminîndu-se din dietă în timpul curei alimentele ce conțin albumine, se combate procesul de putrefacție intestinală, favorizîndu-se eliminarea germenilor patogeni și toxinele acestora. Prin conținutul bogat în vitamine și acizi naturali, merele exercită un efect antidiareic, antiputrid, antifermentativ, facilitînd dezvoltarea florei intestinale normale, prevenind în același timp formarea calculilor din acid uric.
Infuzia din coaja de măr este un bun depurativ și diuretic. Sucul de măr, proaspăt extras, se recomandă în stări febrile.
Cura de struguri
Se utilizează ca și cura de mere pe perioade scurte (2-3 zile), sau în bolile maligne sub forma unei cure de 15-30 de zile. Se consumă numai pulpa boabei de struguri, fără semințe și coajă, sau numai sucul proaspăt extras. Se începe cura cu 1kg crescîndu-se treptat la 2-3 kg pe zi. Bogat în glucide (zahăr) naturale, săruri minerale, vitamine, auxoni, strugurele facilitează metabolismul organismului, echilibrează balanța vitaminică și favorizează eliminarea acidului uric din organism, exercită un efect decongestionant.
Ca și cura de mere, cura de struguri se recomandă în majoritatea bolilor, intercalîndu-se în regimul curativ caracteristic bolii respective.
Cura de pere
Se practică în mod asemănător curei de mere. Se recomandă în mod deosebit în : ateroscleroză, hipertensiune arterială, boli cardiace, nefrită cronică, edeme, oligurie.
Cura de banane
Se practică cîteva zile, administrîndu-se trei-patru banane de 4-5 ori pe zi. Exercită un efect stimulant al digestiei, în mod deosebit la sugari. Fruct bogat în vitamine și săruri minerale, se recomandă în anemie, scrofuloză, TBC, gută, boli hepatice, litiază biliară și renală, boli ale sistemului nervos etc.
Cura cu suc de lămîie
Sucul de lămîie, prin bogăția în vitamina C, săruri minerale, exercită un efect depurativ, neutralizant al acidității sîngelui, tonifiant al peretelui capilar. Se consumă în prima zi sucul de la o lămîie. Se crește doza zilnic cu cîte o lămîie, pînă se ajunge la șapte lămîi pe zi. Din ziua a opta, se scade doza cu cîte o lămîie pe zi, pînă se ajunge la o lămîie pe zi. Se practică, deci, 14 zile, iar după o pauza de 2 săptămîni se poate relua. Cura este foarte eficientă în litiază renală, guta, obezitate, angină, migrenă, varice, sciatică, boli hepatice, boli respiratorii etc.
Acest articol a fost preluat de pe www.sanatate.constantaonline.ro