Dieta naturista (I)



Alimentele voastre sa fie medicamentele voastre și medicamentele voastre să fie alimentele voastre.” Hipocrate
Civilizația, cu tehnicizarea vieții, a făcut incontestabile serviciile vieții, la care azi cu greu am putea renunța. În cele ce urmează vom enumera trăsăturile dominante, definitorii, ale alimentației în contextul societății civilizate de astăzi:
1.Substituirea hranei crude, naturale, cu hrană prelucrată termic;
2.Substituirea terciurilor de cereale cu pîinea făcută din făină albă;
3.Substituirea alimentelor solide cu cele moi;
4.Deficitul de vitamine și auxoni (substanțe active cu rol în regenerarea celulară);
5.Deficitul de săruri minerale și oligoelemente;
6.Deficitul în pigmenți vegetali verzi – clorofilă;
7.Deficitul de fibre vegetale(celuloză), cu rol în dinamica intestinală și în formarea bolului fecal;
8.Excesul de grăsimi și proteine animale;
9.Excesul de sare (clorură de sodiu) de bucătărie; de condimente și conservante chimice;
10.Consumul de dulciuri rafinate (ciocolată, bomboane, produse de patiserie, etc.).
11.A nu se mînca nimic între mese.
12.A se mînca încet, bine mestecat.
13.Micul dejun să fie consistent, prînzul moderat, cina devreme – ora 18, cu 4-5 ore înainte de culcare.
14.A nu se servi multe feluri de mîncare la o masa .
15.Exercitii fizice în mod regulat.
Fără a intra în detaliile punctelor enumerate, recuperarea și conservarea sănătății presupune reevaluarea modului de alimentație și corectarea erorilor alimentare.
Cura de sucuri și crudități
Sucurile se obțin prin centrifugarea legumelor și fructelor de bună calitate, bine spălate și curățate. Prin expresiile „crud” și „crudități” se înțelege faptul că vegetalele nu sînt prelucrate termic prin fierbere, coacere sau prăjire.
O cură constă în administrarea exclusivă, o perioadă care durează de la cîteva zile la o lună, două luni, de sucuri de fructe și zarzavaturi. Se administrează alternativ – o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi – cîte 250 ml de suc la fiecare 2 1/2 h. Între orele de administrare a sucurilor, se poate consuma apă sau ceai.
După perioada curei exclusiv de sucuri, urmează o perioadă de tranziție de cîteva zile (5-10 zile), în care se introduc treptat frunze și zarzavaturi, neprelucrate termic, sub formă de salate, reducînd, în același timp, treptat, cantitatea de sucuri. Se va continua cura de crudități, în funcție de afecțiune, 1-12 luni. Pentru a evita tulburările digestive, este necesar a se respecta cîteva reguli elementare, valabile și pentru dieta celor sănătoși:
1.A se institui un orar regular al meselor;
2.A se evita consumul de apă în timpul mesei sau imediat după masă; în acest sens se recomandă ca înainte cu 30-60 de minute de a servi masa să se bea apă sau altă băutură nefermentată;
3.Dimineața, înainte cu 30-60 de minute de a servi masa, se recomandă să se bea apă călduță sau ceai călduț;
4.A nu se consuma la o masă cantitate mare de alimente și nici prea multe feluri;
5.A se evita consumarea fructelor și zarzavaturilor la aceeași masă;
6.A nu se mînca nimic între mese;
7.A se mesteca încet și foarte bine;
8.A nu se consuma băuturi fierbinți sau prea reci.