Uleiul de măsline și vinul, ingredientele elixirului …
O mortalitate redusă cu 50%! Aceasta este concluzia unui studiu referitor la beneficiile unui regim alimentar de tip mediteraneean în comparație cu regimurile alimentare obișnuite.
Recunoscută de mai mulți ani drept una dintre cele mai sănătoase diete, regimul alimentar mediteraneean și-a dovedit calitățile și în urma unui studiu efectuat de o echipă de specialiști olandezi de la Universitatea Wageningen, publicat de revista „Journal of American Medical Association” (JAMA).
Echipa coordonată de dr. Kim Knoops a analizat rezultatele unui studiu denumit HALE (Healthy Ageing: a Longitudinal study in Europe) realizat între anii 1988 și 2000 în 11 țări europene. 1.507 bărbați și 832 de femei cu vârste cuprinse între 70 și 90 de ani au fost analizați în această perioadă.
În urma studierii stilului de viață și a regimului alimentar adoptat de cei supuși testului, a rezultat că riscul cel mai mic de mortalitate l-au avut cei care au adoptat un regim alimentar mediteraneean, un consum moderat de alcool, au avut activitate fizică și nu au fumat.
S-a constatat, de asemenea, că, în cazul celor care au întrunit toate condițiile menționate anterior, mortalitatea a scăzut până la 65 la sută. Specialiștii nu pot însă preciza cu exactitate cât timp este necesar să urmăm un astfel de regim pentru a beneficia din plin de calitățile lui. Dar să vedem care sunt cele șase secrete ale regimului mediteraneean.
1. Fructe, legume și cereale
Fructele și legumele proaspete (care conțin o mare cantitate de polifenoli și carotenoizi ce elimină radicalii liberi și încetinesc îmbătrânirea celulelor), consumate la fiecare masă – mai ales sub forma salatelor, reprezintă unul dintre secretele reușitei acestui regim. Leguminoasele (mazăre, linte, fasole albă sau roșie) nu trebuie să lipsească măcar de două ori pe săptămână din alimentație, deoarece conțin aminoacizi foarte importanți pentru organism.
De asemenea, aromele și ingredientele naturale – care conțin antioxidanți și molecule anticanceroase, adăugate în diverse preparate, neutralizează compușii toxici și activează enzimele detoxifiante. Cerealele complete, făina și pâinea integrală – bogate în fibre, vitamine și minerale – sunt componente foarte importante ale regimului mediteraneean. Nucile și alunele, în cantitate de 150 de grame pe săptămână, sunt o sursă importantă de acid omega-3 (acid alfa linoleic).
2. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline virgin conține acid oleic mononesaturat, foarte important pentru sănătatea arterelor și care mărește rezistența la oxidare a colesterolului. Este utilizat mai ales pentru prepararea salatelor, dar și pentru gătit. De asemenea, se poate folosi și uleiul de rapiță, care conține un acid gras esențial din familia acizilor de tip omega-3, acidul linoleic. Acesta se găsește și în nuci sau în carnea unor pești (macrou, sardele).
3. Brânza de capră
Brânzeturile slabe consumate în cantități mici, zilnic, sunt o sursă importantă de calciu, dar și de proteine animale și grăsimi.
4. Carnea slabă
De două ori pe săptămână este indicat să mâncați carne slabă de pește – bogat în acizi omega-3 care cresc colesterolul bun (HDL) – sau de pui, preparate la cuptor sau la aburi, preparate cu ulei de măsline și lămâie. Carnea roșie de porc sau vită favorizează creșterea colesterolului și apariția bolilor cardiovasculare.
5. Vinul
Polifenolii din coaja strugurilor și care se regăsesc în compoziția vinului au rol antioxidant și protector pentru organism. Studiile științifice publicate și de „American Journal of Clinical Nutrition” arată că, și în cazul hipertensivilor, unul, două pahare de vin natural pe zi scad riscul de mortalitate, chiar și în cazul celor care suferă deja de hipertensiune arterială.
6. Soarele Și vitamina D
Expunerea moderată la soare, pe toată perioada anului, permite sintetizarea, de către organism, a vitaminei D, care are proprietăți anticancerigene, favorizează mineralizarea oaselor și previne hipertensiunea arterială. În lunile de iarnă, în lipsa soarelui, specialiștii recomandă un aport zilnic de suplimente cu vitamina D (între 200 și 400 UI/zi – 10 micrograme/zi, pentru adulți și 7,5 micrograme/zi, pentru copii).
Sursa: www.adevarul.ro


