Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, semințe și pește, sunt mai puțin predispuse să dezvolte diabet de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii spanioli, publicat în Diabetes Care, informează Reuters.
La studiu au participat 418 adulți, cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani, care au urmat fie o dietă mediteraneană cu accent pe uleiul de măsline, fie o dietă mediteraneană cu accent pe grăsimi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fie o dietă săracă în grăsimi.
În cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dietă mediteraneană – bogată în legume, cereale cu conținut ridicat de fibre, pește și grăsimi nesaturate, mai ales ulei de măsline și de nuci, și săracă în carne roșie și lactate grase – au prezentat mai puține riscuri de a dezvolta diabet.
Voluntarii care au participat la studiu, coordonat de Jordi Salas-Salvado, de la Universitatea din Rovira i Virgili în Reus, Spania, prezentau cel puțin trei factori de risc cardiac (hipertensiune arterială, fumat etc.).
Niciunuia dintre voluntari nu i s-a spus să facă sport sau să-și limiteze numărul de calorii.
La patru ani de la debutul studiului, 10 – 11% dintre voluntarii din grupurile care au adoptat dieta mediteraneană au dezvoltat diabet, față de 18% din grupul care a avut o dietă săracă în grăsimi.
După ce au fost luați în considerare alți factori de risc, precum greutatea, dependența de fumat, nivelul de exerciții fizice efectuate, cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană reduce cu 52% riscul de diabet comparativ cu dieta săracă în grăsimi.
Constance Brown-Riggs, purtător de cuvânt pentru American Dietetic Association, a spus că dieta mediteraneană este o alegere sănătoasă pentru oricine, însă acest lucru nu înseamnă că oamenii trebuie să renunțe la sport. Aceasta a mai spus că trebuie să se țină, totuși, cont de numărul de calorii consumate.
Dietele tradiționale din Grecia, Italia și alte țări mediteraneene oferă protecție împotriva multor boli, inclusiv a cancerului.
Diabetul de tipul II, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspândit rapid din țările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezității, din cauza sedentarismului, dar și a alimentației cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi. Peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tipul II. În 2005, diabetul de tipul II a ucis peste un milion de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.