Sănătate

Dieta mediteraneană reduce riscul de deces prematur



Dieta mediteraneană contribuie la prelungirea speranței de viață, reducând riscul de deces prematur, potrivit primului studiu care s-a axat pe asocierea între tiparele alimentare și mortalitatea în rândul populației din Statele Unite.
Mai multe studii au demonstrat faptul că dieta mediteraneană, bogată în pește, fructe, legume și nuci și săracă în produse lactate și carne roșie, poate contribui la menținerea sănătății.
La noul studiu au participat 380.296 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani.
Atât în rândul bărbaților cât și în rândul femeilor, riscul de deces, dar și de maladii cardiovasculare sau cancer, a fost mai scăzut la persoanele care respectau regulile dietei mediteraneene.
Beneficiile au fost mai mari pentru persoanele fumătoare, cu o greutate normală, care, dacă au respectat regulile acestei diete, și-au înjumătățit riscul de deces prematur. Fumătorii au cel mai mult de câștigat de pe urma dietei, pentru că este bogată în antioxidanți și scade nivelul de grăsimi din sânge, spun cercetătorii.



Recomandări