Sănătate

Dieta mediteraneană previne cancerul stomacal



Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, semințe și pește, sunt mai puțin predispuse să dezvolte un cancer stomacal, potrivit rezultatelor unui studiu de amploare efectuat în Europa, informează Reuters.
„Rezultatele studiului vin în sprijinul ideii că dieta mediteraneană reduce riscul de cancer și susține nevoia de a continua promovarea acestui regim alimentar în zonele în care acesta își pierde adepții”, a declarat Carlos A. Gonzalez, de la Institutul de oncologie catalan din Barcelona, coordonatorul studiului.
Dietele tradiționale din Grecia, Italia și alte țări mediteraneene oferă protecție împotriva multor boli, inclusiv a cancerului. Însă există puține informații despre modul în care acest tip de dietă influențează riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer. Gonzalez și echipa sa de specialiști au analizat modul în care aceasta influențează riscul de cancer stomacal.
Cercetătorii au analizat date obținute din studiul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), la care au participat 485.044 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, din zece țări europene.
Fiecărui voluntar i s-a dat o notă, pe o scală de la 0 la 18, în funcție de cât de apropiată era dieta lui de cea mediteraneană.
Dieta mediteraneană este bogată în legume, fructe, pește, cereale, ulei de măsline și săracă în carne roșie și produse lactate.
În timpul studiului, care a durat nouă ani, 449 dintre voluntari s-au îmbolnăvit de cancer stomacal.
Persoanele a căror dietă respecta cel mai mult principiile celei mediteraneene au prezentat cu 33% mai puține riscuri de a se îmbolnăvi de cancer stomacal, comparativ cu persoanele care respectau cel mai puțin aceste reguli alimentare. Cancerul gastric scădea cu 5% pentru fiecare punct adăugat scorului.
Doar 23% dintre persoanele diagnosticate cu cancer stomacal trăiesc mai mult de cinci ani de la apariția bolii. „Din acest motiv, identificarea recomandărilor în ceea ce privește o dietă care poate reduce incidența bolii este foarte importantă pentru a preveni acest cancer”, concluzionează studiul, care a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”