Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, semințe și pește, sunt mai puțin predispuse depresiei, potrivit cercetătorilor spanioli, care nu au descifrat deocamdată cauzele acestui fenomen, informează Reuters.
Cercetătorii spanioli au efectuat acest studiu pe baza unui eșantion alcătuit din 11.000 de voluntari și au descoperit că persoanele care aveau o dietă mediteraneană prezentau un risc de depresie cu 30% mai mic comparativ cu persoanele care aveau o dietă alimentară diferită.
Mecanismele specifice prin care dieta mediteraneană acționează pentru prevenirea depresiei nu sunt bine cunoscute, au explicat autorii studiului, Almudena Sanchez-Villegas, de la Universitatea Gran Canaria din Las Palmas, și colegii săi de la Universitatea Navarra.
Cercetătorii spanioli consideră că elementele acestei diete îmbunătățesc capacitatea de funcționare a vaselor de sânge, combat inflamațiile și repară distrugerile la nivel celular, toate aceste elemente reducând riscul de apariție a depresiei.
Aceste concluzii se adaugă constatărilor anterioare făcute de specialiști, care au remarcat beneficiile dietei mediteraneene asupra stării de sănătate generale – reducerea riscului de declanșare a maladiilor cardiace, a diabetului, a astmului și a cancerului.
Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor oferite de voluntarii spanioli, care au completat un chestionar în care au descris alimentele din dieta lor zilnică.
Cercetătorii au luat în considerare nouă componente ale dietei mediteraneene: o valoare mare a raportului acizi grași monosaturați/ acizi grași saturați, un consum moderat de alcool și produse lactate, un consum scăzut de carne și cantități mari de legume, fructe, nuci, cereale și pește.
Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association.