Dieta pe care viitoarele mămici o adoptă în timpul sarcinii afectează preferințele alimentare ale copiilor, contribuind la formarea simțului olfactiv al micuților, cel puțin așa susțin rezultatele unui studiu recent.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Colorado a formulat o concluzie potrivit căreia alimentația femeilor însărcinate – fie că ea cuprinde mâncăruri sănătoase ori mai puțin sănătoase – sensibilizează fătul, creându-i acestuia o preferință spre anumite mirosuri și gusturi, având totodată capacitatea de a influența dezvoltarea creierului copilului nenăscut. Din acest motiv, potrivit studiului, când copilul crește, el va avea o preferință specială pentru tipul de alimentație pe care mama lui a adoptat-o în timpul sarcinii. „Dacă o femeie însărcinată consumă alcool, este foarte probabil că, atunci când va crește, copilul va fi atras de alcool, pentru că, în timpul dezvoltării, fătul „consideră” că tot ceea ce provine de la mamă este sănătos pentru el. Potrivit aceluiași principiu, dacă viitoarea mamă consumă alimente sănătoase, și copilul ei va avea înclinație spre același tip de hrană”, a explicat Josephine Todrank, autoarea studiului.
Echipa de cercetători a studiat acest aspect în cazul șoarecilor de laborator și a constatat că simțul olfactiv al puilor este modelat de dieta mamelor, care îi „învață” să le placă un miros sau altul dintre cele asociate alimentelor consumate.
Totodată, oamenii de știință au descoperit că structura centrului cerebral unde sunt procesate mirosurile este schimbată de preferințele de alimentație ale mamei, întrucât mirosurile prezente în lichidul amniotic influențează dezvoltarea acestui sistem.
Dieta mamei influențează preferințele alimentare ale copiilor
