În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a avut loc, cu câteva zile în urmă, lansarea lucrării „Dicționarul limbajului poetic al lui Octavian Goga”, carte care-l are ca autor pe prof. univ. dr. Gheorghe C. Moldoveanu, „un tom impresionant, o introspecție care trebuie salutată”, așa cum a remarcat în cuvântul de deschidere, rostit în calitate de gazdă, scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă.
„Modul cum este lucrată această carte trădează o trăire uriașă”
Lucrarea, care poartă eticheta Editurii Academiei Române, apărută la sfârșitul anului 2013, are circa 850 de pagini și, așa cum a subliniat prof. univ. dr. Niculina Iacob, care și-a asumat prezentarea, „se înscrie într-o serie începută în anul 1968 cu «Dicționarul limbii poetice a lui Eminescu», lucrare coordonată de Tudor Vianu”.
Gheorghe C. Moldoveanu, după cum a precizat ea, a început acest „proiect ambițios” cu mulți ani în urmă, întocmind, pe parcursul anilor, „un număr impresionant de fișe”, pe baza cărora a realizat această lucrare „structurată în două părți”, care vizează „dicționarul lexical propriu-zis” și „frecvența cuvintelor în opera poetică a lui Goga, în ordine descrescătoare”.
Lucrarea, care constituie „o forare în însăși capacitatea de creație a unui autor”, este ca „o poezie, care nu impune o grilă de interpretare” și care „îl obligă pe cititor să-și dezvolte capacitatea de judecată și subțirimea gândirii”. „Modul cum este lucrată această carte trădează o trăire uriașă”, a accentuat Niculina Iacob, iar elaborarea unei asemenea lucrări constituie „un exercițiu de pasiune și tenacitate”.
„Poezia este prin esența ei patriotică, pentru că promovează patria în cuvinte”
Gheorghe C. Moldoveanu a ținut să sublinieze faptul că, deși doar numele lui apare pe coperta volumului, mai există un autor a cărui contribuție se regăsește în interiorul cărții. Este vorba de soția sa, care l-a ajutat și l-a susținut în realizarea acestei lucrări. „Eu trag clopotul cel mare – a spus el copleșit de emoție – clopotul cel mic este al soției mele”.
Autorul (pe care deputatul prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu l-a apreciat ca fiind „un om generos, un om de spirit”, care „întruchipează bucuria”, capabil de „șotii lingvistice”) a oferit asistenței o demonstrație despre „parfumul cuvintelor”, a vorbit „poetica matematică” a acad. Solomon Marcus, și, referindu-se la cuvintele cheie din poezia lui Goga despre „înstrăinatul Ardeal”, a subliniat că „poezia este prin esența ei patriotică, pentru că promovează patria în cuvinte”.
„Nimeni nu va mai putea citi Goga fără a face referire la dicționarul lui Gheorghe C. Moldoveanu”
Felicitat pentru această „carte-eveniment” (Alexandru Ovidiu Vintilă), care este „o faptă bună întru cinstirea românismului, a culturii și a limbii române” (prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu), „o carte de importanță excepțională, cu adevărat remarcabilă… care aduce cultura română în rândul marilor culturi europene” (lector univ. dr. Dorel Fînaru), Gheorghe C. Moldoveanu a spus că a început această „muncă de Sisif” în toamna anului 1965, „la îndemnul profesorului Ion Coteanu”.
„Dicționarul limbajului poetic al lui Octavian Goga” este, așa cum a apreciat lector univ. dr. Vasile Ilincan, „o carte fundamentală pentru cultura română, care va deschide noi perspective de cercetare”, o carte care constituie „un reper în cercetarea poeziei lui Octavian Goga”.
„Nimeni nu va mai putea citi Goga, fără a face referire la dicționarul lui Gheorghe C. Moldoveanu”, a spus în încheiere dr. Alexandrina Ioniță, directorul Casei Editoriale Demiurg, care a participat la eveniment.