Dezlegare la pește



Salată orientală cu pește sărat
Salată orientală cu pește sărat

Salată orientală cu pește sărat
Pentru 10 porții: 1,5 kg pește sărat (afumat), 1 kg cartofi, 100 g ceapă, 150 g castraveți verzi, 150 g ardei gras, 1 legătură pătrunjel, 500 g roșii, 50 ml ulei, 25 ml oțet, 50 g măsline, sare, piper.
Preparare: peștele se desărează în apă rece, se filetează în lungime pe coloana vertebrală și se taie bucăți egale. Cartofii se spală, se fierb în coajă, se curăță și se taie rondele. Ceapa se curăță, se spală, se taie rondele (inele). Castraveții se curăță de coajă, de semințe și se taie batoane mici. Ardeiul gras se curăță de cotoare, se spală și se taie rondele subțiri. Roșiile se curăță, se spală și se taie rondele. Pătrunjelul verde se curăță, se spală și se taie mărunt. Cartofii se amestecă ușor cu bucățile de pește, ceapa, castraveții, ardeiul gras, roșiile, uleiul, oțetul, măslinele, piperul măcinat, sare și pătrunjel verde. După ce s-au amestecat bine, componentele se așează pe platou sau pe farfurii, porționate, ornamentate cu felii de roșii.
Crap cu sos de roșii și ceapă
Pentru 10 porții: 2 kg pește, 200 g ceapă, 200 ml ulei, 1,5 kg roșii, 133 ml vin, 50 g făină, 1 legătură verdeață, 150 g pastă de tomate, 100 g ardei gras, sare, piper.
Preparare: peștele se curăță de solzi, se eviscerează, se spală, se porționează, se scurge, se sărează, se condimentează cu piper și se pudrează cu făină. Se prăjește pe jumătate în uleiul înfierbântat. Ceapa și ardeiul se curăță, se spală și se taie mărunt (ardeii felii), apoi se înăbușă în ulei cu puțină apă. Se adaugă pasta de tomate, sare și apă, se fierb cca. 15 minute. Roșiile se opăresc, se curăță de pieliță, 1/2 din cantitate se taie jumătăți, iar restul se zdrobesc. Roșiile zdrobite împreună cu sosul se așează într-o tavă, se adaugă peștele cu jumătățile de roșii puse pe fiecare bucată de pește (deasupra) și se introduce la cuptor pentru cca. 20 minute. Spre sfârșitul înăbușirii se adaugă vinul (stropit pe suprafața peștelui). La servire se așează porția de pește cu sos în farfurie și verdeața tăiată mărunt deasupra. După preferință, se poate adăuga și usturoi tăiat mărunt când se introduce la cuptor.
(www.moldova.org)


Crap cu sos de roșii și ceapă
Crap cu sos de roșii și ceapă
Salată orientală cu pește sărat
Salată orientală cu pește sărat