– Nici o primărie nu a cerut până în prezent avizul Direcției Veterinare pentru amenajarea de locuri speciale în care să se sacrifice și să se vândă miei
Primăriile din județ manifestă dezinteres în ceea ce privește amenajarea unor spații speciale pentru sacrificarea și comercializarea mieilor. Cu doar 12 zile înainte de Paște, nici o primărie nu a solicitat avizul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava în vederea amenajării unor asemenea spații. Directorul executiv al DSVSA, doctor Petrea Dulgheru, a declarat că până pe 30 martie reprezentanții primăriilor din județ mai pot solicita acest aviz, și că amenajarea unor asemenea spații (cu respectarea condițiilor minime de igienă: o încăpere cu pereții ușor de spălat și dezinfectat, apă rece, apa caldă și suporți de suspendare a carcasei ) ar fi în sprijinul crescătorilor de animale, dar și al cumpărătorilor, având în vedere că sacrificarea și vânzarea mieilor s-ar face sub control veterinar. Petrea Dulgheru a precizat că primarii au fost informați cu privire la acest aspect, mai mult, li s-a atras atenția și în ultima video-conferință de la Prefectură.
DSVSA Suceava a avizat un număr de 12 abatoare, din toate zonele județului, pentru sacrificarea mieilor cu 10 zile înainte de Paște. Crescătorii care vor să comercializeze mieii trebuie obligatoriu să îi sacrifice în abatoarele autorizate, animalele tăiate în gospodăriile populației fiind numai pentru consum propriu. Petrea Dulgheru atrage atenția că doar mieii înmatriculați și aflați în evidențele veterinarilor pot ajunge ulterior în comerț, animalele trebuind să aibă certificate de sănătate. Conducerea DSVSA Suceava a solicitat administratorilor de abatoare să nu perceapă taxe prea mari de abatorizare, astfel încât crescătorii să se adreseze acestor unități autorizate. De asemenea, s-au purtat discuții ca abatoarele să cumpere miei de pe piață, să îi sacrifice, și apoi să îi scoată la vânzare prin unitățile lor proprii.
„Consider că ideea care se vehicula acum o lună de zile, că vom cumpăra miei aduși din Bulgaria, e total falsă. Condițiile permisibile dau posibilitatea oricui să aibă pe masa de Paște carne de miel”, este de părere directorul executiv al DSVSA Suceava.
– Verificări drastice în piețe și filtre de control
Veterinarii suceveni vor sta în preajma Paștelui cu ochii pe piețe și abatoare, inclusiv sâmbăta și duminica. Se interzice cu desăvârșire sacrificarea meilor în spații deschise și valorificarea cărnii din portbagajul mașinilor, din căruțe, pe marginea șoselelor sau între blocuri. Amenda pentru vânzarea mieilor în spații improprii este de până la 30 milioane lei vechi în cazul persoanelor fizice și până la 200 milioane lei vechi în cazul persoanelor juridice.
Veterinarii solicită populației să cumpere produse alimentare pentru masa de Paște numai din locuri autorizate, astfel încât să nu se expună riscului unor îmbolnăviri. De asemenea, atrag atenția cetățenilor să fie foarte atenți la tot ceea ce cumpără, ca produsele să fie marcate sanitar – veterinar, proaspete, iar ouăle să poarte neapărat marcajul specific cu perioada după care expiră. „În preajma sărbătorilor vom avea un regim de muncă drastic, vom fi pe teren zi și noapte, inclusiv sâmbăta și duminica. Rog cetățenii să se adreseze medicilor veterinari ori de câte ori depistează probleme deosebite, iar în cazurile în care nu găsesc rezolvare să sesizeze conducerea Direcției Veterinare”, a spus directorul DSVSA Suceava.
În perioada premergătoare Sărbătorilor de Paste, echipe mixte formate din medici veterinari și jandarmi vor participa la filtre de control pe principalele artere rutiere, pentru a verifica transporturile de produse alimentare, cu predilecție cele de carne de miel și ouă. Potrivit reglementărilor în vigoare, carnea de miel și ouăle trebuie transportate cu mijloace asigurate, care îndeplinesc condiții sanitar-veterinare precum menținerea produselor la temperaturi corespunzătoare. Este obligatoriu ca acestea să fie însoțite de un certificat și o marcă de sănătate.
– Piețele, în așteptarea comercianților de miei
Deocamdată, majoritatea piețelor din județ nu au miei la comercializare, însă aceștia pot fi procurați de la unitățile proprii ale abatoarelor, prețul variind între 150.000 lei vechi și 200.000 lei vechi pe kilogram. Anul acesta, crescătorii de ovine vor avea de înfruntat o concurență serioasă din partea hypermarket-urilor, care deja au pus în vânzare carne de miel, la prețuri puțin peste 200.000 de lei vechi kilogramul.
Piețele din municipiul Suceava sunt în așteptarea comercianților, acum făcându-se ultimele retușuri. Conform celor declarate de către șeful Direcției Administrației Piețelor Suceava, Gelu Greceanu, vor exista spații amenajate pentru vânzarea mieilor în Piața Centrală, piața George Enescu, piața din cartierul Obcini și cea de la Burdujeni, urmând ca după Paște să fie amenajate în piețe și măcelării. Cei de la Direcția Administrației Piețelor sunt de părere că anul acesta, la fel ca și anul trecut, crescătorii nu se vor înghesui în piețe să își vândă mieii. Deja sunt crescători care spun că ar trebui să vândă cu peste 200.000 kilogramul de carne de miel pentru a putea să acopere taxa de abatorizare și să scoată un profit.
Gelu Greceanu spune că de săptămâna viitoare vor veni crescătorii în piețe, însă aceștia trebuie să aibă documente sanitar – veterinare pentru a putea vinde mieii.




