Pare greu de crezut, însă indivizii care ajung în celulele arestului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, pentru fel de fel de fărădelegi, mănâncă pe banii statului mai bine decât nevoiașii care primesc masa la Cantina de ajutor social a Primăriei Suceava.
Dacă ne uităm peste meniul zilnic al deținuților de la subsolul poliției județene, putem spune că masa lor e mai consistentă și diversificată decât a multora dintre noi.
De altfel, cele trei mese zilnice ale celor închiși în arest vin direct de la restaurantul „Vama Veche” din Șcheia, în urma unui contract încheiat între IPJ Suceava și reprezentanții societății care deține localul respectiv.
Aproape 400 de asistați social mănâncă la cantina de ajutor social
Pentru a vă da seama de diferențele dintre masa deținuților și cea a săracilor asistați social, am solicitat reprezentanților Poliției și Primăriei Suceava meniul din ultimele zile oferite celor două categorii.
La cantina de ajutor social, de exemplu, se servește de luni până joi o mâncare caldă, în jurul prânzului, și se dă hrană rece pentru cină.
De vineri până luni, cei 398 de asistați social, cât figurează în prezent, primesc hrană rece la pachet.
Iată ce au primit săptămâna trecută, de joi până luni (inclusiv): supă cu orez, macaroane cu brânză, un kilogram de carne de pasăre, un litru de ulei, o conservă de pește, 300 de grame de salam, șase ouă, o napolitană și cinci pâini (câte una pe zi).
Săracii mănâncă de 7 lei pe zi, deținuții primesc „Meniul Zilei” de la restaurant
Alocația zilnică de hrană este de 7 lei pentru fiecare asistat, sumă care trebuie să acopere masa de prânz și o gustare de seară.
Ghiciți cât e alocat pentru un deținut?!
În jur de 11 lei, aproape cât prețul la meniul zilei la multe restaurante din oraș.
De altfel, de multe ori, reprezentanții de la „Vama Veche” au trimis la arest chiar felurile de mâncare pe care le-au servit clienților în restaurant la „Meniul Zilei”.
Pentru deținuți: Frigănele gratinate, fructe, iahnie cu carne de purcel
Iată, de exemplu, ce au primit deținuții în primele două zile ale acestei săptămâni.
Luni, 6 august, cele 44 de persoane din celulele de la subsolul poliției au avut parte de un mic dejun constând în ceai, zahăr, pâine, biscuiți, marmeladă, margarină, un prânz la care au fost serviți cu ciorbă de legume, mâncare de cartofi cu salam, pâine, apă, iar la cină, printre gratii, le-au fost date frigănele gratinate, pâine și apă.
Marți, 7 august, meniul s-a schimbat:
Mic dejun – ceai, zahăr, pâine, biscuiți, marmeladă, brânză.
Prânz – ciorbă de legume și paste, iahnie de fasole cu carne de purcel, pâine, apă, fructe.
Cină – mâncare de cartofi cu salam și slănină, pâine, apă.
Valoarea mesei zilnice a unui deținut este în jur de 11 lei.
Cina săracilor: o pâine și o pungă cu lapte
Marți, la câteva minute după ora 11:00, nevoiașii veneau rând pe rând la cantina de ajutor social să-și ia hrana oferită gratuit de primărie.
Pe o coală A4, era trecut cu pixul meniul din ziua respectivă: „Prânz: supă de roșii cu smântână, pilaf cu costiță și cu castraveți murați. Cina: un litru de lapte și o pâine”.
„Câteodată le mai dăm și desert o napolitană sau o „Eugenie”
Cu capul în pământ, asistații social își iau mâncarea și pleacă. Puțini aleg să servească prânzul la mesele din cantină. O tânără își hrănește copilul. Îl îndeamnă să mai ia o gură de mâncare: „Mănâncă, mă, tot, că până mâine nu mai vezi”.
Lidia Moroșan e bucătăreasă la cantina de ajutor social și mărturisește că se descurcă greu să facă mâncare zi de zi cu alocația de doar 7 lei pentru fiecare asistat. „Câteodată le mai dăm și desert o napolitană sau o „Eugenie”. Le mai facem fasole cu varză, varză cu cârnați, mâncare rece le dăm telemea, unt, parizer…”, spune bucătăreasa.
La pușcărie, masa unor deținuți trece de 4.000 de calorii pe zi
Și la pușcărie se mănâncă mai bine decât la cantina de ajutor social.
La Penitenciarul Botoșani, de exemplu, din cei 1.236 de deținuți, câți figurau acum două zile, 336 sunt din județul Suceava.
Potrivit inspectorului Adrian Docea, meniul deținuților încarcerați a fost următorul:
Luni, 6 august:
Mic dejun: ceai, biscuiți, preparat;
Prânz: ciorbă țărănească și fasole bătută, cu jumări;
Cina: Ghiveci de legume;
Marți, 7 august:
Mic dejun: ceai, biscuiți, brânză, margarină;
Prânz: ciorbă de fasole, mâncărică de varză;
Cina: Tocană de legume.
„Deținuții care nu muncesc au prevăzută o normă calorică de 2.855 calorii/zi, cei care sunt implicați în activități productive au prevăzută suplimentarea de calorii, în funcție de tipul de muncă prestată, ajungând pană la 4.020 calorii/zi”, a precizat reprezentantul Penitenciarului Botoșani.