Prin pădurea de cuvinte

Despre despărțiri



Democrație. „Cel mai bun argument împotriva democrației, așa cum funcționează ea azi – și împotriva împărțirii/despărțirii noastre pe criterii așa-zis ”politice”…. este o conversație de cinci minute cu alegătorul mediu.” (Winston Churchill). Demodată. Imediat după noaptea nunții, Bulișor își anunță tatăl că e decis să divorțeze. Motivul? Mireasa fusese…virgină! După câteva clipe de adâncă gândire, Bulă senior îi dă dreptate: ce nu le-a trebuit – până la ai ei 30 de anișori! – altora, apăi… nu ne trebuie nici nouă! Demografie. Care categorie socială se înmulțește exploziv în România fără a face sex, dimpotrivă…?! Pensionarii.
Despărțire. 1. ”Ce este o despărțire? O simplă separare de corpuri.” (M. Preda)
2. „Tu ești eu și eu sunt tu: acesta era gândul nostru. Ce s-a întâmplat acum că tu ești tu și eu sunt eu?” (Bhartrhari)
3. „Dragostea nu își cunoaște profunzimea până la ora despărțirii.” (Kahlil Gibran)
4. „Nu există o modalitate corectă de a părăsi – definitiv – pe cineva. Părăsirea, de fapt, nu este corectă prin ea însăși.” (George Bernard Shaw).
5. Era oare posibil ca necunoscutul, misteriosul, neliniștitul ”domn Murphy” să nu emită legi specifice privind delicios-amăruiul război amoros? Sigur că nu! Iată câteva dintre ele. 1. După o despărțire, cu cât mai mult vrei să te împaci cu el, cu atât mai puțin va vrea el să se împace cu tine. Și invers. 2. La multe luni sau chiar ani de când te-ai despărțit de cineva, atunci când te aștepți mai puțin, în peisaj va apărea un „ex” care va dori morțiș să se împace cu tine, chiar dacă tu ai mers mai departe cu viața ta și poate că l-ai uitat de mult. 3. Cu cât mai mult crezi că relația ta merge minunat, cu atât mai mult se întrevede despărțirea la orizont. 4. Dacă alegi tactica „No comment”, celălalt te va contacta la un moment dat. Dacă încalci regula amintită, celălalt te va ignora. Dacă ești pe cale să te vindeci, o să îți dea mesaje derutante, exprimând sentimente contradictorii. Dacă, dimpotrivă, încerci să te împaci cu el, va dispărea. 5. Dacă îți repetă mereu că nu există altcineva, atunci fii sigur(ă) că există cineva. 6. Indiferent de ceea ce faci după o despărțire, va fi ceva greșit. 7. Indiferent de ceea ce faci înainte de o despărțire, ceilalți or să fie convinși că ai făcut ceva greșit. 8. Dacă te părăsește, o să fie întotdeauna chiar înainte de un examen important, un nou job, mutatul în altă parte etc. Nu o să te părăsească niciodată atunci când nu există nicio altă sursă majoră de stres în viața ta. 9. Cantitatea de efort, bani și iubire pe care o investești și o dăruiești într-o relație este invers proporțională cu șansele ca ea să funcționeze pe termen lung. 10. Chiar atunci când crezi că ai îndepărtat ultimul obstacol, te poticnești la următorul.
6. „Te desparți de mai multe ori până te desparți, iar când e să fie de-adevăratelea simți cum moare pentru tine speranța fericirii despre care nu bănuiești ce întindere are în ființa ta și cât de adânc este, era ea împletită cu bucuria de a trăi, bucurie care până atunci crezuseși că e autonomă și nu poate fi alungată de nimic.” (Marin Preda).
Zădărnicie.„Să iubești pe cineva care nu te iubește e ca și cum ai aștepta trenul în aeroport”. Plecare. ”Cum se întâlnesc două lemne pe un ocean și, după ce stau câtva timp împreună, se despart: tot astfel soția, copiii, prietenii și lucrurile, după ce se adună, se despart. Plecarea lor e sigură.” (Ramayana). Speranță. ”Cel înlănțuit de speranță suportă durerea despărțirii, oricât de mare ar fi.” (Kalidasa). Suferințe. ”Despărțirea de iubită, disprețul rudelor, o rămășiță de datorie, servirea unui netrebnic, un prieten înstrăinat din cauza sărăciei: aceste cinci lucruri ard cumplit, fără foc.” (Panciakatra).
Prevestiri.”Însoțirea prevestește ivirea despărțirii, după cum nașterea prevestește venirea morții inevitabile.” (Hitopadesa). Sărăcie. ”Despărțirea de prieteni și de familie este poate una din împrejurările cele mai dureroase care însoțesc sărăcia.” (Goldsmith). Bărci. ”Închipuiți-vă că am fi două bărci care se întâlnesc pe o mare liniștită, își fac semnale, schimbă saluturi, își doresc noroc, și după aceea se despart, poate spre a nu se mai revedea niciodată.” (Ibanez, Mare nostrum). Pierderi (definitive). ”Pierdut e ceea ce cade în mare, pierdută-i vorba pentru cel ce nu aude, pierdută-i învățătura pentru cel care nu pricepe.” (Mahabharata). Despărțire. ”Pedeapsă”, așa se numește pe ea însăși răzbunarea: cu un cuvânt mincinos, ea își făurește în chip ipocrit o falsă conștiință curată, despărțindu-se astfel, de Rațiune.” (Nietzsche).
Dezbinare.”Eu nu cred că împărțirea în partide a adus vreodată vreun bine. Dimpotrivă, este inevitabil ca atunci când dușmanul se apropie, cetățile dezbinate, despărțite în tabere opuse, să piară, fiindcă întotdeauna partea mai slabă se va alipi de forțele externe, iar cealaltă nu va mai putea să reziste.” (Machiavelli, Principele). Trufie. ”Omule, desparte-te cu totul de trufie! Privește de sus miile de turme, sutele de ceremonii ce te slăvesc, diversitatea lucrurilor și laudelor ce ți se oferă. Gândește-te mereu la viața pe care au trăit-o alții în trecut, la aceea pe care o vor trăi după tine. (…) Câți nu cunosc nici măcar numele tău, câți îl vor uita foarte curând, și câți dintre aceia care acum te aclamă te vor defăima foarte curând.” (Marcus Aurelius).



Recomandări