Despre bunătate



Despre bunătate
Despre bunătate

Motto: „Bunătatea este limbajul pe care surdul îl poate auzi și orbul îl poate vedea” (Mark Twain)
Bunătatea este, în sine, o caracteristică a oamenilor de caracter. Este o atitudine specific umană, cu origini metafizice, din ce în ce mai rar întânită în societatea actuală. Acum, grăbiți să ardă etape în evoluția lor spre nicăieri, oamenii nu mai au timp să se aplece asupra nevoilor și nevoințelor altora. Să fii bun cere efort și înțelegere; să fii rău nu cere nimic, nici măcar să gândești: dai curs pornirilor primitive din tine și răul este gata făcut.
Prin urmare, bunătății i se opune răutatea, o atitudine instinctuală primară universal răspândită. Prima răutate atestată în istoria omenirii a fost crima, prin fratricidul comis de Cain împotriva fratelui său Abel. La baza primei crime a stat invidia, determinată de faptul că Dumnezeu a preferat jerfa adusă Lui de Abel, celei aduse de fratele său, iar Cain a interpretat în sinea lui că respingerea s-a datorat calității jertfei; în realitate, caracterul rău al lui Cain l-a determinat pe Dumnezeu să-i refuze ofranda. O pildă inspirată despre cum oamenii buni plac tuturor, iar cei răi, nimănui.
Există o întreagă serie de defecte asociate răutății: invidia, ura, orgoliul, egoismul, zgârcenia, disprețul și altele atrase de răutate, toate întâlnite la firile extrem de primitive și de involuate, mai ales spiritual. Oamenii răi nu trăiesc decât pentru ei și nu vor să bucure pe nimeni. A bucura pe cineva le este o noțiune complet străină și de neînțeles. Iar sursa acestei răutăți este spiritul răului pe care nu vreau nici să-l amintesc aici, nici să-i acord vreun credit. Căci aici mi-am propus să vă vorbesc despre bunătate, așa cum se cuvine acestei săptămâni unice ca semnificație în istoria omenirii.
Bunătatea derivă din iubirea nemărginită cu care Dumnezeu a creat lumea, prin urmare, originea ei este divină. Bunătății îi sunt asociate calități fără de care aceasta n-ar fi completă: mila, compasiunea, înțelegerea, bunăvoința, toleranța, blândețea, dărnicia, admirația fiind numai cele mai semnificative. A fi un om bun, înseamnă să fi stat și să fi gândit la rosturile tale pe pământ și să fii convins să practici bunătatea și binele în mod necondiționat. Bunătatea îl îmbogățește pe omul bun, îi dă un sens în viață, îi leagă evenimentele unul de altul în mod armonios. Bunătatea te echilibrează și te înnobilează. Bunătatea îți ordonează scopurile în viață, simplificându-ți comunicarea cu ceilalți. Bunătatea îți conferă stilul de viață propriu.
Deși la naștere caracterul fiecăruia este o pagină albă, modelele urmate ne formează atitudinea. Educația are o mare importanță, poveștile ascultate în copilărie fiind pline de morală și eroi civilizatori care triumfă înaintea fețelor răului. Întâmplările din viață definitivează restul, pe unii încercările nenumărate îmbunându-i, considerând că ele le sunt date spre desăvârșire. Pe alții, încercările îi înrăiesc, neînțelegând nimic din ceea ce trăiesc. „De ce să fac bine, mie îmi face cineva bine? De ce să dau degeaba, mie mi-a dat cineva ceva? De ce să dau altuia și să aibă șanse mai mari decât mine?” Iar aceștia sunt numai egoiștii care nu sunt printre cei mai răi! Ce să mai spui despre răutăcioși, învidioși, orgolioși care ajung să se bucure de răul altora și care nu vor înțelege niciodată că, dăruind, dobândești? Deși nu se poate spune că este mai ușor să fii bun, decât rău, din fericire există oameni care se pun în slujba binelui și a bunătății, indiferent de eforturi, echilibrând balanța lumii.
Există bunătate și răutate; există bine și rău; există fapte bune și păcate, calități și defecte, lumină și întuneric, adevăr și minciună, viață și moarte. Simplificând, există viață și moarte! Iar noi nu avem de făcut altceva decât să alegem de care parte ne situăm.
(sursa: http://frumuseteapierdutaavietii.blogspot.ro/)



Recomandări

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională
Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională