Desert delicios de post



Învârtită cu nucă
Învârtită cu nucă

Învârtită cu nucă
Ingrediente:
Pentru aluat:
1/2 kg făină
250 ml apă
25 gr drojdie proaspătă
4 linguri miere de albine
un praf sare
Pentru umplutură:
300 gr miez nucă
250 gr zahăr
Mod de preparare învârtită cu nucă:
Se pregătește aluatul: dizolvăm cubulețul de drojdie cu puțină apă caldă, adăugăm două linguri de făină și amestecăm până obținem o maia pe care o lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Punem făina cernută într-un vas. Adăugăm apa călduță, mierea, maiaua dospită și praful de sare. Frământăm până obținem un aluat elastic și nelipicios.
Cantitatea de făină poate fi variabilă datorită tipului de făină folosit, dacă vi se pare prea vârtoasă mai adăugați puțină apă, dacă e prea moale mai adăugați făină.
Punem vasul într-un loc cald și lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Împărțim aluatul în două. Întindem o foaie iar deasupra presărăm nuca măcinată care a fost amestecată în prealabil cu zahărul.
Rulăm și o așezăm într-o cratiță rotundă tapetată cu hârtie de copt.
Lăsăm din nou la dospit cam 30 minute, apoi ungem toată suprafața cu un sirop făcut din apă cu zahăr.
Dăm la cuptor la foc mic până se rumenește frumos. Când o scoatem din cuptor o ungem din nou cu sirop pentru a-i da un aspect frumos.
(sursa: http://delly.garbo.ro/articol)