La Dom Polski (Casa Polonă) Suceava a avut loc ieri dimineața deschiderea oficială a celei de-a XVII-a ediții a Zilelor Culturii Polone și a simpozionului internațional cu genericul „Aspecte istorice și culturale ale relațiilor polono-române”.
„Un moment special pentru comunitatea poloneză din România”
Evenimentul, organizat de Uniunea Polonezilor din România, cofinanțat din Fondul pentru diaspora poloneză al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, a reunit oficialități, invitați și participanți – cu precădere din mediul universitar din România, Polonia și Republica Moldova.
Așa cum a spus deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, este vorba de „un moment special pentru comunitatea poloneză din România”, o manifestare care, sub deviza „Mai aproape unii de alții”, vizează cultura și tradițiile polonezilor.
Remarcând prezența numărului mare de invitați, președintele Ghervazen Longher a subliniat faptul că organizarea Zilelor Culturii Polone, care au ajuns la cea de-a XVII-a ediție, „nu ar fi fost posibilă fără sprijinul unor oameni și instituții”, mulțumind pe această care Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone și Ambasadei Poloniei la București, Voievodatului Malopolska (Polonia Mică), primarului din Zakopane, Leszek Dorula, președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, și, nu în ultimul rând, fostului ambasador al Republicii Polone în România și în Republica Moldova, Bogumil Luft, prezent acum în calitate de autor al cărții „Românii în goana după happy-end”.
„Relațiile româno-polone contează foarte mult pentru noi, aici, la Suceava”
Președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care i-a salutat pe participanți în limba polonă și le-a urat „Bun venit la Suceava!”, a accentuat faptul că „relațiile româno-polone contează foarte mult pentru noi, aici, la Suceava” și a apreciat activitatea deputatului Ghervazen Longher, „un parlamentar cu care ne mândrim”, care conduce o organizație „foarte activă”, cu „realizări importante”. Aducând în discuție „un subiect extrem de fierbinte în spațiul european – migrația”, președintele Cătălin Nechifor s-a raportat la un moment sensibil din istorie, atunci când, în cel de-al II-lea Război Mondial, România le-a oferit „casă bună refugiaților polonezi”. El a felicitat comunitatea poloneză pentru activitatea pe care o desfășoară, asigurându-i pe reprezentanții acesteia că „vom fi întotdeauna parteneri de nădejde!”.
Invitat să ia cuvântul, Leszek Dorula, primarul orașului Zakopane, le-a transmis celor prezenți salutările goralilor din zona montană, exprimându-și bucuria că există și se dezvoltă relații bilaterale și, invocând momente de istorie comună, a făcut mărturisirea unei legături personale, referitoare la originea familiei sale care se trage din aceste locuri.
„Important este – a încheiat el – că suntem o comunitate a lui Dumnezeu!”
„În lumea istoriei”, „În lumea culturii” și „În lumea problematicii bucovinene”
Participanții au fost apoi invitați să vizioneze expoziția documentară care prezintă în imagini un sfert de veac de activitate a Uniunii Polonezilor din România, eveniment care s-a sărbătorit în acest an la începutul lunii iunie.
Lucrările simpozionului internațional „Aspecte istorice și culturale ale relațiilor polono-române” s-au desfășurat apoi pe secțiunile „În lumea istoriei” și „În lumea culturii”, lucrări care vor continua și astăzi cu dezbateri în cadrul secțiunii „În lumea problematicii bucovinene”. Tot astăzi vor fi lansate câteva volume, între care și edițiile poloneză și română ale cărții lui Bogumil Luft „Românii în goana după happy-end”. Seara, după ora 18.30, pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava, este programat spectacolul susținut de Ansamblul Regional „Dolina Slomki”, din Stromie, iar mâine, la Solonețul Nou, va avea loc „Sărbătoarea Roadelor”.