Deputatul PNL din Colegiul Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, Radu Surugiu, susține că reducerea TVA la carne și produsele din carne ar trebui să fie adoptată cât mai repede. Radu Surugiu a declarat că la începutul acestei săptămâni a avut loc o masă rotundă referitoare la reducerea TVA la carne și produse din carne la invitația președinților Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și Comisiei pentru Buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Surugiu a arătat că aceste discuții fac parte dintr-o serie de dezbateri referitoare la reducerea TVA la produsele de bază, având în vedere faptul că deja a fost implementată reducerea acestei taxe la pâine, măsură care a avut rezultate bune pentru bugetul de stat.
El a mai spus că această consultare cu producătorii și procesatorii din industria cărnii s-a desfășurat în contextul în care, pe data de 6 martie, deputații liberali au depus în procesul legislativ o inițiativă de completare a Codului Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 9% pentru carne.
„Reducerea TVA la carne și produsele din carne trebuie adoptată cât mai repede deoarece în România se înregistrează cel mai mare TVA pe hrană din Uniunea Europeană, după Danemarca. În majoritatea statelor europene există această practică a cotei reduse a TVA la carne și produse din carne, respectiv Marea Britanie are cota 0%, Spania și Italia 4%, Franta 5,5%, Olanda, Belgia, Polonia au 7%, deci România trebuie să aplice această cotă diferențiată la produsele de bază, chiar dacă Guvernul amână din varii motive această decizie”, a explicat deputatul PNL. Radu Surugiu a adăugat că acest demers al liberalilor se înscrie în acțiunile recente de la nivel parlamentar prin care reprezentanții PNL au inițiat deja modificări la Codul Fiscal în sensul reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, precum și scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. „Astfel, propunerea legislativă de scădere a TVA la carne reprezintă următorul pas în îndeplinirea obiectivelor asumate prin programul de Guvernare al USL, program care ne obligă, prin votul cetățenilor, să îl respectăm și să îl aplicăm. Răspunsul cel mai bun al noii coaliții de guvernare la propunerea liberală ar fi susținerea acestor proiecte de legi deja depuse de PNL. De altfel, în cadrul audierilor, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dat asigurări membrilor comisiilor de specialitate că măsura de reducere a TVA la carne va beneficia de «susținere reciprocă», lăsând să se înțeleagă că Guvernul dorește implementarea acestei măsuri în cursul anului 2014”, a spus Surugiu. El a declarat că în condițiile în care Guvernul Ponta 3, prin programul său, nu oferă garanții că măsurile fiscale, precum reducerea de TVA la produsele agroalimentare de bază, se vor pune în aplicare în acest an, parlamentarii liberali oferă concretizarea angajamentelor asumate în cadrul USL.
Radu Surugiu a mai precizat că liberalii constată că la nivel guvernamental nu există voință politică pentru materializarea acestui obiectiv, dar au în continuare convingerea că la nivel parlamentar, propunerea PNL de reducerea a TVA-ului la carne va beneficia de consens politic și de susținere la vot.
Politic
Deputatul PNL Radu Surugiu susține reducerea urgentă a TVA la carne și produsele din carne
