Acuze serioase

Deputatul Ioan Marocico, atac dur la adresa președintelui condamnat al Uniunii Ucrainenilor din România



Deputatul Ioan Marocico
Deputatul Ioan Marocico

Deputatul Ioan Marocico, care reprezintă interesele comunității ucrainenilor în Parlamentul României, a lansat un atac extrem de dur la adresa președintelui condamnat al Uniunii Ucrainenilor din România, ex-deputatul Ștefan Buciuta. Marocico este de părere că Buciuta sabotează cu bună știință interesele Uniunii și că în loc să folosească fondurile primite de la bugetul de stat pentru proiecte viabile și serioase preferă să renunțe benevol și fără nici o logică la acești bani.
Exemplul cel mai concludent este pentru anul în curs, când președintele condamnat al Uniunii Ucrainenilor din România a renunțat la suma de 75 de miliarde de lei vechi (aproape două milioane de dolari), bani cu care s-ar fi putut realiza numeroase proiecte pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și educație din comunitățile ucrainene, inclusiv cele din județul Suceava.
„Pentru președintele condamnat Buciuta, a avea o reprezentare clară a nevoilor celor peste 50.000 de ucraineni care trăiesc în această țară, a avansa un plan bine fundamentat pentru cheltuirea sumelor de care dispune Uniunea în vederea promovării, în orice context, a specificului ucrainean, precum și utilizarea tuturor pârghiilor pentru atragerea de fonduri sunt elemente mult prea abstracte și, deci, imposibil de pus în practică. Din păcate, lipsa de viziune a domnului Buciuta, în strânsă legătură cu numeroasele abuzuri săvârșite, afectează în mod grav comunitatea de ucraineni, atât în interiorul său, cât și ca imagine exterioară”, a declarat deputatul Ioan Marocico.
„Președintele condamnat al UUR este incapabil de a gândi proiecte în folosul comunității”
Reprezentantul minorității ucrainene în Parlamentul de la București s-a declarat stupefiat de lipsa de viziune și implicare a lui Ștefan Buciuta, nu doar în problemele comunității, ci și în ceea ce înseamnă legăturile cu țara mamă, Ucraina.
„Domnul Ștefan Buciuta, împreună cu directorul economic Petrețchi Nicolae Miroslav, au adus la cunoștința Departamentului pentru Relații Interetnice că, în anul 2015, pentru Uniunea Ucrainenilor din România nu sunt necesare fonduri suplimentare de la bugetul de stat, astfel încât, din luna ianuarie până în luna august a.c., Uniunea nu a beneficiat de nici măcar un leu din suma totală alocată, respectiv, 7.459.740 de lei. Această sumă a fost repartizată, conform HG nr. 117/2015, Uniunii Ucrainenilor din România din fondurile destinate sprijinirii organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale. Având în vedere această renunțare, la ședința Consiliului Minorităților Naționale, din data de 12 august 2015, s-a hotărât ca o parte din fondurile suplimentare de la bugetul de stat ce-i reveneau Uniunii Ucrainenilor din România în acest an să fie repartizată către alte minorități naționale. Domnii Buciuta și Petrețchi au justificat această renunțare prin faptul că UUR dispune de fonduri care sunt încă neutilizate, ceea ce scoate în evidență incapacitatea președintelui condamnat de a gândi proiecte în folosul comunității, precum și desconsiderarea celor pe care i-a reprezentat atâția ani la rând”, a arătat deputatul Ioan Marocico.
„Aveți idee că există copii care dansează frumoasele dansuri ucrainene desculți?”
Pentru că a renunțat cu nonșalanță la aceste sume uriașe de bani, deputatul Ioan Marocico este de părere că ex-deputatul Ștefan Buciuta nu face altceva decât să saboteze din interior organizația pe care încă o conduce în mod fraudulos.
„Poate ar fi bine să aflăm și noi răspunsuri la câteva întrebări simple, precum: care au fost în toți acești ani prioritățile domnului Buciuta? Cum a considerat domnia sa că trebuie să folosească fondurile destinate comunității și care sunt adevărații beneficiari?”, sunt doar două întrebări pentru președintele Uniunii Ucrainenilor din România.
Deputatul Marocico își susține teza lipsei de interes din partea lui Ștefan Buciuta și prin neimplicarea în domeniul învățământului, o secțiune extrem de importantă pentru întreaga comunitate ucraineană.
„Susținerea studiului în limba ucraineană a elevilor comunității noastre nu constituie un domeniu care să merite atenția domniei sale, reprezentanții Institutului pentru elaborarea manualelor de la Kiev, care au venit la București pentru a ajuta la conceperea noilor manuale în limba ucraineană, fiind tratați în condiții de neacceptat. Domnule Buciuta, știți cumva, din întâmplare, că manualele în limba ucraineană după care se învață sunt din anii 1965 și au un conținut mult depășit? Aveți cumva idee că există copii care dansează frumoasele dansuri ucrainene desculți sau au costumele împrumutate de la frații mai mari sau chiar rămase de la părinți, în timp ce dumneavoastră preferați să aveți fonduri neutilizate și să renunțați la sumele puse la dispoziție de la bugetul de stat?”, a mai menționat Ioan Marocico.
Deputatul Marocico cere un raport detaliat de venituri și cheltuieli al UUR
Deputatul minorității ucrainene din România consideră că toate aceste elemente creionează foarte clar un portret de crasă incompetență pentru președintele-condamnat Buciuta și un dispreț total față de întreaga comunitate ucraineană din România.
„Astfel de abuzuri trebuie să înceteze și să ne concentrăm toate forțele pentru susținerea și promovarea identității noastre, pentru a fi mândri de ceea ce am făcut pentru copiii noștri și am reușit să transmitem din generație în generație. Comunitatea de ucraineni nu a început și nici nu se va sfârși odată cu mandatul deținut de un președinte condamnat definitiv de către o instanță din România la un an de închisoare cu suspendare. În spiritul totalei transparențe solicit, și pe această cale, prezentarea de către conducerea Uniunii a unui Raport detaliat de venituri și cheltuieli, cu ocazia Congresului Uniunii Ucrainenilor din România, din luna octombrie. Membrii comunității de ucraineni au dreptul de a cunoaște modul în care au fost gestionate fondurile Uniunii”, a concluzionat deputatul Marocico.



Recomandări

„Un nou acasă, o nouă poveste” – proiect de integrare a copiilor ucraineni în sistemul educațional românesc și în comunitate

„Un nou acasă, o nouă poveste” – proiect de integrare a copiilor ucraineni în sistemul educațional românesc și în comunitate, desfășurat la Grădinița Obcini
„Un nou acasă, o nouă poveste” – proiect de integrare a copiilor ucraineni în sistemul educațional românesc și în comunitate, desfășurat la Grădinița Obcini