În Piața “Nada Florilor” din centrul municipiului Fălticeni, în fața Monumentului Eroilor, s-a desfășurat vineri, 10 noiembrie, ceremonialul depunerii Jurământului militar de către elevii seriei 2017-2018, de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, eveniment care s-a încheiat cu un moment inedit, o cerere în căsătorie.
La ceremonia depunerii jurământului militar, un act de conștiință patriotică și civică prin care elevii își asumă răspunderi de ostași, au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Jandarmeriei Române, ai Ministerului Educației Naționale, ai Ministerului Justiției, ai autorităților județene și locale, ofițeri în rezervă și retragere, senatorul Ioan Stan și deputatul Alexandru Rădulescu, precum și rudele, părinții și prietenii elevilor. Pentru prima oară în istoria școlii de subofițeri jandarmi, la depunerea jurământului militar au participat și inspectorii-șefi ai inspectoratelor județene de jandarmi și comandanții unităților operative ale Jandarmeriei din mai multe județe din Moldova și Ardeal, județe în care, peste un an, absolvenții școlii fălticenene vor primi repartiție.
Col. Ionel Postelnicu, comandantul Școlii de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni, a declarat: „Depunerea jurământului militar este cu siguranță clipa în care elevii care au trecut de proba de foc a admiterii își asumă cu adevărat statutul și obligațiile unui militar. În această zi deosebit de importantă din viața dumneavoastră vă transmit gânduri de bine și încurajări de care cu siguranță veți avea nevoie în următorii ani. Sunt convins că acest eveniment are o încărcătură emoțională deosebită pentru dumneavoastră, depunerea jurământului este o etapă firească de parcurs în devenirea militară. Fiți conștienți de însemnătatea cuvintelor pe care le-ați rostit, respectarea lor dând tărie, onoare și demnitate oamenilor de arme”.
„Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții nu sunt doar vorbe aruncate în vânt”
Jurământul rostit vineri, în fața Drapelului de luptă, a fost un moment unic, emoționant, pentru fiecare militar aflat la început de carieră.Înainte de rostirea jurământului militar, a fost oficiată o slujbă religioasă de către preotul militar al unității, Cătălin Simion.
În numele tinerei generații de elevi jandarmi a luat cuvântul elevul Ionuț Andrei Paloș, cu cel mai mare punctaj la concursul de admitere, care le-a transmis tuturor celor prezenți garanția că la finalul pregătirii vor fi capabili să facă față provocărilor și încercărilor cu care se vor confrunta în profesia aleasă: „Astăzi trăim cel mai important moment din viața unui ostaș, depunerea jurământului militar. Astăzi ne legăm pe vecie de neam și de glia străbună. Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții nu sunt doar vorbe aruncate în vânt. De azi înainte, pentru noi a face sacrificiul suprem pentru țară este o atribuție înscrisă în fișa postului și nu vă vom dezamăgi. Avem condiții de trai și învățătură dintre cele mai bune, avem instructori cu experiență care în fiecare zi mai așază câte o cărămidă la temelia pregătirii noastre astfel încât la absolvire să putem spune: a fost greu, dar a fost frumos. Vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă promitem că jurământul depus astăzi nu va fi încălcat niciodată”.
Dublarea cifrei de școlarizare impune măsuri excepționale
Activitatea s-a desfășurat în prezența col. Cezar-Ilie Medvichi, împuternicit adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române, care a menționat că dublarea cifrei de școlarizare pentru acest an școlar, precum și menținerea acesteia pentru perioada următoare au determinat aplicarea unor măsuri excepționale ce vor impune un efort deosebit din partea personalului școlii. Col. Medvichi a apreciat calitatea și profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul timpului absolvenții Școlii Militare de Jandarmi din Fălticeni și a dat citire mesajului ministrului de Interne, Carmen Elena Dan, adresat cu ocazia depunerii jurământului militar.
„Astăzi este ziua în care statutul și obligațiile militare sunt asumate pe deplin de elevii care vor păși într-o nouă etapă a vieții. Îmi exprim aprecierea pentru cadrele didactice și efortul de a susține un proces educațional de calitate, de a pune fundament bun pentru viitoarea devenire a cadrelor jandarmeriei române. Îi felicit pe elevii care au ales acest drum cu provocări și satisfacții ce vor fi direct proporționale cu nivel pregătirii lor. Trebuie să fiți conștienți că pe umerii voștri stă responsabilitatea de a oferi societății civile garanția respectării legalității, corectitudinii și imparțialității, acestea fiind clădite doar pe o solidă cultură civică, pe respectarea valorilor și pe un bogat bagaj de cunoștințe. Vă asigur că în Jandarmeria Română veți găsi oameni alături de care să formați o adevărată echipă, veți găsi profesioniști de la care veți avea ce învăța și de la care veți afla în fiecare zi că solidaritatea și camaraderia sunt principalele calități care vă vor ajuta să vă faceți datoria”, a precizat col. Cezar-Ilie Medvichi.
Jurământul înseamnă asumarea responsabilităților
Prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, le-a spus tinerilor aflați la început de carieră că și-au ales una dintre puținele meserii care implică asumarea unui jurământ, pe care, de azi înainte, au datoria să îl respecte oriunde ar fi.
„Ați depus jurământul militar și sunt convinsă că ați simțit asumarea oficială a unei responsabilități pentru că de acum încolo haina militară pe care o purtați și cadrele din instituția Jandarmeriei Române vor însemna pentru dumneavoastră repere și valori pe care trebuie să le urmați. Tinerețea dumneavoastră are parte și de o provocare pentru că sunteți prima generație care trebuie ca, într-un singur an, să dobândească acele competențe pe care le presupune cariera de jandarm. Am convingerea că veți face față cu brio pentru că ați trecut deja de o testare și la depunerea jurământului ați semnat un act de credință față de țară și cetățenii săi, conștientizând că această meserie pe care ați ales-o presupune sacrificiul de sine și ați asuma asta presupune mult devotament, multă pregătire și satisfacții”, a spus Mirela Adomnicăi.
Cerere în căsătorie după jurământ
Pe lângă studiu, pregătire fizică și militară, în viața elevilor sunt și alte etape. În finalul ceremoniei, după defilarea elevilor prin fața oficialităților prezente, în fața formației elevul Cristian Mircea Bora, din anul II, a cerut-o în căsătorie pe eleva Roxana Dumitru, din anul I. Ambii sunt constănțeni, iar tânărul și-a luat permisie pentru o zi de la activitățile pe care le desfășoară la Centrul de Pregătire în Jandarmerie de la Gheorgheni pentru a declara în fața celor 350 de colegi ai viitoarei soții și în fața cadrelor Școlii de Subofițeri Jandarmi: “Vreau să îți spun că te iubesc și că ești totul pentru mine, tot ce înseamnă dragoste, tot ce înseamnă fericire și emoție. Ești povestea mea de iubire. A mai rămas un singur lucru pentru noi…”, după care, în aplauzele întregii asistențe, i-a pus pe deget viitoarei doamne Bora inelul de logodnă.
După „Da-ul” tinerei Roxana, Fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podul Înalt” din Iași le-a cântat celor doi tineri “Mulți ani trăiască!”.



















