Studiu

Dependența de mâncare, o boală ușor identificabilă



Persoanele care devin dependente de alimente sunt, de fapt, dependente de ideea de a mânca. Foto: ZEFA
Persoanele care devin dependente de alimente sunt, de fapt, dependente de ideea de a mânca. Foto: ZEFA

Un studiu recent a făcut cunoscut faptul că dependența de mâncare este o boală în adevăratul sens al cuvântului. Altfel spus, dependența de alimente este o maladie ușor identificabilă, care prezintă simptome clinice bine definite și care se caracterizează printr-un profil psiho-comportamental asemănător cu cele prezente în cazul bolilor „convenționale” asociate abuzului de droguri, alcool sau medicamente.
Studiul, realizat de o echipă de cercetători coordonată de profesoara Caroline Davis, de la Universitatea York din Toronto, sugerează faptul că persoanele care devin dependente de alimente sunt, de fapt, dependente de ideea de a mânca, motiv pentru care dezvoltă modele compulsive de consum, foarte asemănătoare cu cele ale dependenților de droguri și alcool.
„Ceea ce noi am descoperit se va dovedi de mare ajutor în demersul de dezvoltare a unor abordări personalizate de tratament pentru oamenii care se confruntă cu problema îngrășării excesive, cauzată de mâncatul fără control”, a explicat Caroline Davis.
În perioada experimentelor care au dus la formularea acestor concluzii, oamenii de știință au evaluat un grup de persoane obeze – atât femei, cât și bărbați. Metodele și criteriile de apreciere aplicate au fost cele recomandate de Asociația Psihiatrică Americană și folosite în centrele medicale din Statele Unite pentru
diagnosticarea dependenței de droguri. După efectuarea evaluării, subiecții au fost împărțiți în două categorii – persoane dependente de mâncare și persoane care nu prezintă o astfel de dependență.
Cercetătorii au constatat că nu au existat diferențe prea mari în ceea ce privește vârsta și masa corporală a subiecților din cele două categorii. În schimb, persoanele dependente de mâncare au manifestat o tendință crescută de a fi afectate de tulburări de alimentație și de depresie. În plus, aceste persoane au prezentat mai multe simptome ale tulburării comportamentale cunoscute sub numele ADHD (deficit de atenție / tulburare hiperkinetică), care se manifestă prin imposibilitatea de menținere a concentrării asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni și care poate avea consecințe psihologice, sociale, economice negative pe termen lung. Oamenii de știință au constatat că dependenții de alimente sunt caracterizați cu toții de trăsături de personalitate impulsive, prezintă o sensibilitate senzorială deosebit de mare, care se manifestă în special în legătură cu simțul gustului, și sunt mai predispuși la a apela la mâncare pentru a se calma și a se liniști în situațiile de tensiune.



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”