Materiile prime utilizate la producția de vodcă provoacă dezbateri aprinse la nivelul Uniunii Europene, în condițiile în care Polonia, producător de tradiție, susține că băutura autentică este obținută doar din cereale sau cartofi, transmite Reuters.
Astfel, după rezolvarea unei dispute vechi de 20 de ani cu Statele Unite asupra băuturilor care pot fi incluse în categoria șampanie, Uniunea se confruntă cu problema produselor care pot fi comercializate sub denumirea „vodcă”.
Comisia Europeană vrea să permită ca vodca să fie obținută din orice produs agricol, cu condiția ca originea băuturii să fie înscrisă pe eticheta ambalajului.
Propunerea este însă revoltătoare pentru Polonia, care deține o tradiție de sute de ani de fabricare a băuturii, din cereale și cartofi.
În cadrul eforturilor de a respinge schimbările, autoritățile de la Varșovia și-au atras sprijinul Germaniei, Finlandei și Suediei, asigurându-și suficiente voturi pentru a preveni ca propunerea Comisiei să devină lege.
„Vodca este obținută în mod tradițional din cereale și cartofi….consumatorii presupun, în mod evident, că vodca este produsă întotdeauna din aceste materii prime”, au susținut autoritățile poloneze într-un document care a fost distribuit miniștrilor comunitari ai Agriculturii, cu ocazia unei reuniuni organizate în februarie.
Documentul precizează că obținerea produsului din alte materii prime ar putea conduce la înșelarea așteptărilor consumatorilor.
Alte câteva state, precum Marea Britanie, Irlanda și Olanda, sunt de altă opinie, considerând că poziția Poloniei este doar o tactică protecționistă în favoarea producătorilor agricoli locali.
Cu excepția Poloniei, nici unul dintre celelalte state care se opun propunerii nu au tradiție în domeniu, producând în schimb băuturi spirtoase aromate.
Denumirea vodcă a fost folosită, în ultimii 30 de ani, doar în state precum Finlanda, susțin opozanții Poloniei.
Disputa a fost declanșată de Diagero, cel mai mare grup producător de băuturi spirtoase din lume, care, în 2003, a promovat băutura Ciroc drept singura vodcă obținută exclusiv din struguri.
Pe lângă divergențele la nivel ministerial, unii membri ai Parlamentului European, care trebuie să aprobe la rândul său modificarea, doresc amendarea proiectului în conformitate cu solicitările Poloniei.
„Problema va mai dura cel puțin un an”, a declarat un diplomat european.
Experții europeni au încercat, în ultimii cinci ani, să stabilească din ce materii prime trebuie realizată vodca, stipulând că produsul trebuie să conțină o concentrație de alcool de minim 37,5%.
În opinia oficialilor Comisiei Europene, produsul poate fi numit vodcă indiferent de materia primă utilizată, având în vedere că alcoolul obținut în urma distilării este același, cu condiția ca eticheta să prevadă originea produsului.
Anterior, Executivul comunitar a propus crearea unui produs distinct, numit „vodcă tradițională”, realizat doar din cartofi, dar inițiativa a fost respinsă de industrie.