Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava face demersuri pentru omologarea produselor alimentare tradiționale din Bucovina.
Directorul executiv al DSVSA Suceava, doctor Petrea Dulgheru, a declarat ieri că omologarea acestor produse trebuie avizată de forurile europene de la Bruxelles și că se va încerca o derogare pentru înființarea unui abator de capacitate mică în județul Suceava în care să se prepare produse tradiționale marca „Bucovina”, existând posibilități de finanțare. Petrea Dulgheru a precizat că mici unități de producere a alimentelor tradiționale există în Austria și Germania și că aici se utilizează doar carne provenită de la animale furajate natural.
Bucovina ar putea să devină cunoscută în toată Europa grație produselor alimentare tradiționale, este de părere șeful DSVSA Suceava.
Acesta a spus că a discutat în acest sens și cu membrii delegației austriece care s-au aflat zilele acestea la Suceava, la invitația fostului ministru de Externe al României, Mihai Răzvan Ungureanu, și oaspeții și-au arătat disponibilitatea de a susține la Bruxelles demersurile conducerii DSVSA Suceava.
Petrea Dulgheru a precizat că oaspeții, printre care și coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, prof. dr. Erhard Busek, s-au arătat încântați de Bucovina și de alimentele tradiționale cu care au fost serviți.
Delegația austriacă a apreciat la superlativ produse precum caltaboșul, cârnații de casă, pastrama de cerb, dar și fructele de pădure, concluzionând că acestea ar trebui promovate pe piața europeană.
„Oaspeții au spus că avem foarte multe posibilități în această zonă și că ar trebui să le exploatăm. Se refereau la turism, industrie alimentară și la valorificarea resurselor din domeniul forestier”, a explicat Dulgheru.






