Lou are 13 ani, un IQ de 160, tendințe obsesiv-compulsive și o mamă depresivă. Dar viața ei și a părinților săi e pe cale să se schimbe datorită proiectului școlar despre tinerii fără adăpost în care se implică.
O incursiune în lumea introvertită și plină de fantezie a unui copil precoce în pragul adolescenței
În timp ce își documenta proiectul, Lou o întâlnește pe No, o adolescentă ce trăia pe străzile Parisului. Pe măsură ce legătura dintre cele două fete devine tot mai strânsă, No este primită în familia noii sale prietene, iar viața lor va lua noi și neașteptate întorsături.
„Prințesă și cerșetoare” nu este numai un roman despre prietenie sau afecțiune, ci și unul existențial, aducând în discuție situații tulburătoare ale căror soluții nu par a sta în puterea noastră.
„Prințesă și cerșetoare”surprinde prin stilul simplu, asemănător scriiturii de blog sau de jurnal, prin latura sa introspectivă, o incursiune în lumea introvertită și plină de fantezie a unui copil precoce în pragul adolescenței, dar și prin alăturarea a două lumi care nu se cunosc și nu se recunosc între ele, care par a coexista în același spațiu și care ajung să se împletească, să se confrunte și să se separe, păstrând fiecare pentru totdeauna atingerea celeilalte.
„Experimentul la scară largă împotriva sorții al lui Lou – scrie The Independent – nu se desfășoară chiar conform planului, dar Delphine de Vigan ne demonstrează că lucrurile se schimbă, chiar dacă nu întotdeauna așa cum am anticipat sau în așa fel încât să deținem mereu controlul”.
Un roman onest, bine structurat, despre viața de familie, părinți care au uitat care le este rolul și copii neglijați.
Romanul a fost adaptat pentru marele ecran în anul 2010.
Delphine de Vigan a obținut numeroase premii literare și s-a remarcat prin non-conformism, prin temele actuale pe care le abordează și prin capacitatea de a reda în cărțile sale nuanțe psihologice și sociale subtile, legături umane profunde, situații existențiale neobișnuite.
Sursa: www.libris.ro