Ecotrophelia

Delicatese dulci, gustări inovative și apetisante, propuse de studenții Facultății de Inginerie Alimentară



17 echipe de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității din Suceava și-au prezentat propriile invenții culinare la faza locală a competiției naționale Ecotrophelia, care a avut loc sâmbătă, 28 martie.
Delicatese dulci, gustări inovative, aperitive apetisante, deserturi răcoritoare, toate realizate doar din ingrediente naturale,s-au dovedit a fi adevărate răsfățuri pentru papilele gustative ale celor prezenți.
Miza a fost una importantă, respectiv calificarea la faza națională a concursului Ecotrophelia, de la Timișoara, și în urma căreia se vor stabili reprezentanții României la etapa internațională a competiției, de la Milano.
Scopul Ecotropheliei este încurajarea creativității studenților în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, cu potențial comercial și prietenoase cu mediul înconjurător.
Propuneri variate
Tinerii și-au demonstrat inventivitatea creând noi produse alimentare, distincte de tot ceea ce există în comerț prin calitățile lor senzoriale, nutriționale și prin aspect.
Ideile originale și rețetele personalizate s-au materializat în gustări apetisante precum praline din făină de ghindă cu fructe de pădure, delicii cu levănțică și afine, gustare rece din făină de morcov, țelină și măr, cu cremă de urdă, iaurt fără lactoză cu afine și merișoare, pâine cu suc de sfeclă roșie, pastă de avocado și pastă de spanac, lapte dulce din soia, cașcaval umplut cu miez de nucă și spanac într-o crustă de semințe goji, semințe de floarea-soarelui și mac.
Iubitorii de dulciuri au putut alege dintr-o gamă variată de produse, care mai de care mai atractive și inovatoare.
Astfel, echipa Purple Dream a venit cu ideea unui mousse de levănțică cu afine întregi, încadrat într-o crustă de amidon și zahăr de ștevie. „Nu are aditivi, nu are conservanți, nu are zahăr și totuși e dulce. Mai curând e o combinație între dulce și acrișor. 150 de grame costă în jur de 6 lei”, precizează Ana Maria Gontariu.
O altă propunere de desert sănătos a venit din partea echipei Ro Experience, praline din făină de ghindă cu fructe de pădure.
„Pralinele reprezintă capsularea aromelor specifice pădurii într-o peliculă fină de ciocolată. Crema este realizată din făină de ghindă și opt tipuri de fructe specifice pădurii. Ne gândim de ceva timp la acest produs. În primul rând a fost nevoie să adunăm toate fructele din timp, fiind culese în anumite sezoane. Suntem încrezătoare în produsul nostru, ținem la aceste praline ca la copilașii noștri”, a mărturisit Loredana Sîrghie.
Pentru o masă consistentă și sănătoasă, o altă echipă propune două sortimente de cașcaval cu deosebite calități nutriționale și gustative.
„Avem două sortimente de cașcaval. Unul umplut cu miez de nucă și spanac într-o crustă de semințe goji, semințe de floarea-soarelui și mac, iar celălalt este umplut cu nucă și semințe de dovleac. Au calități gustative deosebite datorită ingredientelor, valori nutriționale ridicate. Ne mândrim cu produsul nostru”, a declarat Iuliana Bîrgovan.
Cu sfeclă roșie, pastă de avocado și pastă de spanac, Wonder Bread sau pâinea minune reprezintă o alternativă sănătoasă la pâinea care se află în prezent pe rafturile magazinelor.
Totodată, „pâinea conține suc de sfeclă roșie, pastă de avocado și pastă de spanac, fibre din citrice, făină de mazăre și inulină. Are un conținut ridicat în fibre și proteine”, după cum ne-a mărturisit Roxana Gabriela Gireadă.
Câștigătorii
În urma deciziei juriului, la faza națională a concursului Ecotrophelia, județul Suceava va fi reprezentat de trei echipe ale facultății, ocupante ale podiumului.
Premiul I a fost adjudecat de produsul Milkberry yogurt, realizat de echipa formată din George Andrei, Ruxanda Bulat, Florin Dumitru Oleniuc, Anca Elena Onciu și Valentin Vatamanu, aceștia fiind coordonați de Adriana Dabija.
Milkberry yogurt este un iaurt gras (10%), fără lactoză, cu merișoare și afine.
Premiul al II-lea a fost câștigat de echipa Ro Experience, cu pralinele din făină de ghindă cu fructe de pădure (îndrumător Adriana Dabija), iar premiul al III-lea a mers către echipa Purple Dream, cu delicii cu levănțică și afine (coordonatori Cristina Gabriela Constantinescu și Ioan Gontariu).




Recomandări

„Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”, concurs organizat pentru liceeni de Facultatea de Inginerie Alimentară

Premierea concurenților la concursul organizat de Facultatea de Inginerie Alimentară
Premierea concurenților la concursul organizat de Facultatea de Inginerie Alimentară

„Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”, concurs organizat pentru liceeni de Facultatea de Inginerie Alimentară