Ediția din acest an a manifestărilor cu genericul „Sărbătorile Memoriei”, care marchează centenarul Eugen Drăguțescu (1914, Iași – 1992, Roma), a debutat ieri, de Ziua Artelor Plastice Bucovinene, la Cafeneaua Padrino Lounge, din incinta Casei de Cultură Suceava.
Premiul „Opera Omnia” pentru Ion Grigore și premii „Aristocrat al Frumosului” pentru Dumitru Rusu și Viorica Moruz
Evenimentul, organizat sub egida Consiliului Județean Suceava de Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei, Grup Mușatinii, www. dragusanul.ro, Monitorul de Suceava și Padrino Lounge, a constat în decernarea Premiilor „Anului 82 al Artelor Plastice Bucovinene”, fiind conferite Premiul „Opera Omnia” – artistului plastic bucovinean Ion Grigore și premiile „Aristocrat al Frumosului” – pictorilor Dumitru Rusu și Viorica Moruz.
„Trei premii care – așa cum a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor – nu sunt suficiente pentru bogata activitate desfășurată pe parcursul anului trecut de artiștii plastici suceveni, dar care pot fi un îndemn încurajator de a-i face să fie mai creativi și de a merge mai departe!”.
Avându-l ca moderator pe scriitorul Ion Drăgușanul, inițiatorul „Sărbătorilor Memoriei”, evenimentul a reunit în noua locație din incinta Casei de Cultură Suceava reprezentanți ai vieții culturale sucevene, artiști plastici, scriitori, jurnaliști, oameni cu inițiativă în sfera spiritualității locale.
Cafeneaua Padrino Lounge – „Spațiu cultural adjudecat”
Cu acest prilej, a fost panotată exponențiala Ion Grigore – Dumitru Rusu – Viorica Moruz (câte trei lucrări aparținând fiecărui artist premiat expuse pe șevalete) și s-a acordat Cafenelei Padrino Lounge, de către Asociația Culturală „Bucovina viitoare” și Societatea Artiștilor și Amicilor Artelor Plastice Bucovinene, titlul de „Spațiu cultural adjudecat”.
Manifestarea, care le-a creat emoții premianților (artista plastică Viorica Moruz a spus că este pentru prima dată, din anul 1976, de când s-a stabilit la Suceava, când i se acordă o asemenea atenție), a ridicat pulsul vieții artistice sucevene și a deschis încurajator noul an cultural, un an în care, așa cum a spus Viorel Varvaroi, managerul Centrului Cultural Bucovina, „sperăm ca manifestările pe care le organizăm să se ridice la nivelul cerințelor publicului”.
Un public receptiv și primitor, care i-a stimulat pe artiștii premiați la mărturisiri și destăinuiri emoționante.
S-au configurat noi acțiuni culturale și s-a conturat un calendar al manifestărilor
Și dacă Ion Drăgușanul a prezentat câteva date biografice și a făcut o serie de considerații asupra creației plastice a lui Eugen Drăguțescu (care a copilărit la Vicovu de Jos și a studiat la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți), graficianul Mihai Pânzaru PIM s-a referit la cei trei artiști premiați pe care i-a prezentat cu prietenia și prețuirea unui coleg de breaslă.
În calitate de gazdă și partener al manifestării, Viorel Aelenei a salutat participanții, le-a mulțumit organizatorilor și i-a asigurat pe cei prezenți de tot sprijinul său pentru activități viitoare similare.
Acțiuni culturale ce s-au configurat în cadrul discuțiilor care s-au purtat, conturându-se deja un calendar al manifestărilor.
Evenimentul, pe parcursul desfășurării căruia graficianul Ovidiu Ambrozie Bortă BOA a realizat portrete „la minut”, a fost punctat cu momente muzicale susținute de Alexandru „Teiu” Teișanu, de la Toy Machines.