Dosarul celei mai mari grupări de dealeri de etnobotanice care a acționat pe raza municipiului Suceava a ajuns în instanță, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava trimițând în judecată, la sfârșitul săptămânii trecute, nu mai puțin de 11 inculpați.
Lista celor care vor ajunge în boxa acuzaților Tribunalului Suceava începe cu frații Ilie și Ioan Popovici, în vârstă de 43, respectiv 36 de ani, cei care sunt acuzați de DIICOT că erau coordonatorii rețelei de dealeri de „vise la plic”.
Alături de aceștia vor apărea în fața judecătorilor Ionuț Păstrăv (25 de ani), zis „Recu”, Bogdan Andrei Nastasi (26 de ani), Andrei Diaconu (24 de ani), zis „Dică”, Ștefan Florin Papuc (23 de ani), Lucian Aluncărițe (21 de ani), poreclit „Crețu”, Cristian Apăvăloaie (38 de ani), alias „Fărmatu”, Sergiu Iftimie, toți din municipiul Suceava, și Constantin Georgiță și Ovidiu Gheorghe Ursachi, ultimii doi din Vicov.
Aproape 500 de clienți au numărat anchetatorii, în numai patru luni
Potrivit anchetatorilor, monopolul afacerilor cu etnobotanice pe piața din municipiul Suceava era deținut de interlopul Ilie Popovici, al cărui „locotenent” a fost Ionuț Păstrăv, fiul unui polițist sucevean.
Un rol important în tranzacțiile cu prafurile periculoase l-a avut și Bogdan Andrei Nastasi, fostul iubit al Dianei Maloș, tânăra de 18 ani, „Miss Vacanța de la OTV”, găsită spânzurată în 2008, într-un copac din spatele Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din centrul Sucevei.
Popovici avea un depozit de etnobotanice în apartamentul său din Burdujeni și se întâlnea la două-trei zile cu Păstrăv și Nastasi, cărora le distribuia marfa. Tot Popovici era și cel care „ținea contabilitatea” afacerilor cu „pliculețe cu vise”.
Ofițerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Suceava au aflat în urma investigațiilor că membrii grupării aveau și un „telefon de serviciu”, pe care clienții sunau și își comandau produsele, al căror preț varia între 20 și 60 de lei. Telefonul era predat între principalii membri ai grupării, care trebuiau să răspundă la apeluri și să fixeze întâlniri cu clienții pentru a le livra pliculețele ilegale.
Tranzacțiile cu etnobotanice se făceau fie la ușa apartamentelor unora dintre membrii grupării sau la geam (cum era în cazul lui Păstrăv, care locuia într-un apartament de la parterul unui bloc din Obcini), fie pe stradă, prin oraș, sau în localuri, unele dintre ele chiar în apropierea unităților de învățământ.
„Pliculețele de vise” erau de două categorii, cele „de fumat” (au aspect de fragmente vegetale mărunțite, de culoare verde) și cele „de nas” (care sunt utilizate de consumatori prin prizare și sunt sub forma unei pulberi de culoare albă).
„Această grupare a comercializat (n.r. – numai în cele patru luni în care a fost monitorizată) droguri de risc și mare risc, precum și produse ce conțin substanțe susceptibile a avea efecte psihotrope unui număr de 479 de clienți, cei mai mulți dintre aceștia cumpărând de mai multe ori, fiind reținute 915 acte materiale de vânzare de droguri de risc și de mare risc, precum și produse susceptibile a avea efect psihoactiv”, arată procurorii DIICOT în referatul propunerii de arestare preventivă înaintat instanței de judecată.