În perioada 3-7 martie, Monitorul de Suceava găzduiește o serie de creații
aparținând elevilor din școlile și centrele de plasament din județ.
În primele zile de primăvară, aceștia au dorit să transmită câteva gânduri sincere, sub forma unor poezii, eseuri sau desene, pentru mamele și femeile de pretutindeni.
Draga mea mamă,
Eu te iubesc pentru căldura ce mi-o oferi, pentru grija ce mi-o porți.
Te iubesc pentru că atunci când trec prin momente mai grele tu mă ajuți.
Îți mulțumesc că m-ai născut!
Îți mulțumesc pentru că m-ai dus la biserică și m-ai ajutat să am credință.
Te iubesc din toată inima!
Cu dragoste, Andrei Nuțu, Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava
Gânduri pentru mama
Mama, tu ești singura în care pot să am cea mai mare încredere și atunci când sunt rănită sau jignită tu îmi iei durerea.
Eu aș vrea să nu mai plângi la momente frumoase. Pe tine te iubesc cel mai mult din lume.
Când tu ești supărată, încerc să-ți alin durerea și să te fac să te simți mai bine.
Când sunt speriată, tu vii și parcă îmi iei spaima. Nu pot trăi fără tine!
Mama, te iubesc!
Cu drag, Crina Rață, Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava
Pentru mama
de Daniel Dumitrescu
Cu greu găsești în lumea asta
Ca mama ființă-așa dragă
Ce-și crește cu iubire-odrasla
Și pentru ea mereu aleargă.
În multe țări și locuri multe
Cuvântul „mama” se rostește
Și peste tot același dor,
Același farmec îmi stârnește.
De-aș încerca eu jertfa mamei
De-o viață-ntreagă-a măsura
Mi-ar trebui sute de pagini
Și n-oi putea tot înșira.
Exemplul mamei, ca și-al tatei,
Adesea-i dat de Dumnezeu
Ca să ne-arate a Sa Iubire
Ce-o are pentru noi mereu.
Iar astăzi eu spre-a mea măicuță
Mă-ntorc din nou cu pas grăbit
Să-i spun „Mulți ani cu sănătate!”
Căci pentru min’ s-a ostenit.
Spre un alt orizont
Chiar dacă e frig, primăvara se apropie cu pași repezi de noi. Încă din cele mai vechi timpuri, primăvara a fost plină de tradiții și obiceiuri cu un evident caracter de celebrare a reînvierii naturii, atunci când vegetația renaște, când totul e verde… reîncepe o viață nouă… copacii înmuguresc… totul e viu. La începutul fiecărei primăveri, văd mereu zâmbete pe chipurile oamenilor. Oare cine face posibil acest lucru? Poate soarele care apare somnoros de după nori… sau păsărelele care încep să cânte prin copacii înmuguriți… sau sărbătorile care se celebrează în luna martie. Probabil toți cred că de 1 martie dăruim mărțișoare sau primim alte simboluri ale primăverii și atât. Dar ce ar fi să pășim puțin în vremurile de demult și să aflăm cu adevărat ce valoare avea prima zi din luna martie?
Cu 200 de ani în urmă, sărbătorile de primăvară erau puțin altfel decât acum. Doamna Maria, vecina bunicii mele, o știe cel mai bine. Își amintește cu drag de bunicul ei care îi povestea cum era „ pe vremea lui ”, mai frumos decât acum, așa cum spunea el.
„Pe vremea bunicului meu un mărțișor era un bănuț de aur. Acesta era legat cu un fir împletit din mătase de culoare albă și roșie”, spunea el. Dar oare care era semnificația acestora? Bănuțul însemna belșugul, albul, culoarea feței, iar roșul semnifica roza cea rumenă.
Când se punea acest mărțișor?
„Se punea tot la 1 martie, dar dis-de-dimineață, până nu răsărea soarele. Se punea acest mărțișor ca să fii sănătos, să ai noroc și să fii curat ca argintul. Bunicul și verișorii săi țineau mărțișorul 12 zile și apoi îl legau de un pom. Erau foarte atenți la acel pom ca să vadă dacă îi merge bine, că astfel însemna că și lor le va merge la fel de bine”, povestea el.
Astfel, mărțișorul era pus de părinți fiilor lor, dar mărțișorul era un dar care se dăruia și între oamenii obișnuiți. Care era scopul punerii mărțișorului? Am aflat că acesta se punea pentru a alunga toate spiritele rele și pentru a împiedica orice pericol care se putea abate asupra florilor copacilor.
Tot vecina bunicii mele ne-a spus și o legendă a mărțișorului:
„Într-o zi, baba Dochia, umblând cu oile pe munți, a găsit o para pe care a legat-o cu un fir de ață. Această întâmplare a avut loc în ziua de 1 martie și de aici provine acest obicei.”
Apoi am fost curioși să află ce se întâmpla cu moneda de argint.
„Moneda o dădeau pe vin și pe caș, deoarece credeau că chipul le va deveni alb precum cașul și roșu ca vinul”.
Tradițiile sunt o poartă spre trecut și e păcat că multe dintre ele s-au pierdut, pentru că ne definesc ca popor. Însă cu venirea primăverii, este important să oferim un mărțișor din suflet măcar persoanei dragi. Și nu doar pentru că este un simbol al venirii primăverii, ci și pentru a-i îndemna la reîmprospătarea sufletească odată cu cea a naturii.
Atudorei Olivia, clasa a X-a, Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava
Primăvara, prietena noastră?
Primăvara, un anotimp iubit și așteptat de toți, un anotimp care se face remarcat prin starea de beatitudine pe care o transmite, prin puritate și renaștere…
Odată cu primele legume și cu prima salată primăvăratică, apare și așa-zisa astenie de primăvară. Explozia de lumină, culori și miresme corespunde uneori unor stări contrare: prospețime, exuberanță, dar și tristețe, încordare, irascibilitate și chiar oboseală.
Unii oameni întâmpină cu plăcere venirea primăverii, în timp ce pentru alții, aceasta este un calvar. În funcție de vulnerabilitatea fiecăruia, primăvara poate reprezenta sau nu o amenințare, o acumulare de stimuli ce invadează simțurile și pot genera tensiune afectivă și chiar, de ce nu, apariția sau recidivarea unor tulburări psihice.
Astenia de primăvară nu îngrijorează pe nimeni cu adevărat, datorită presupunerii că nu noi am fi triști, obosiți, anxioși, irascibili, ci corpul ori creierul nostru. Și totuși, dacă aceste stări apar, ar trebui tratate cumva.
Manifestările precum oboseala, insomnia, fluctuațiile atenției, irascibilitatea, însoțite de lipsa de motivație și de sentimentul de ușoară inadecvare cu exteriorul, ei bine, sunt specifice acestui anotimp. Activitățile plăcute, liniștitoare de petrecere a timpului, fie cu prietenii, fie o scurtă plimbare de unul singur, ar putea fi remediul perfect al stărilor de primăvară. Nu trebuie să uităm că există o condiție, aceea de a echilibra interacțiunile cu ceilalți și solitudinea în raport cu preferințele personale.
Sănătatea noastră poate fi întreținută de primăvară, mai exact de legumele acestui anotimp. Medicii ne vorbesc despre necesitatea de a consuma astfel de alimente acum, după o iarnă destul de rece, timp în care organismul nostru a pierdut unele din vitaminele și mineralele de care are nevoie. Dacă doriți să mâncați o salată plină de sănătate, nu trebuie să omiteți castraveții, ceapa și salata verde și, bineînțeles, ridichile roșii.
Conform medicilor chinezi, castravetele are mireasma dulce, energia răcoroasă și capacitatea de a dezintoxica organismul prin efectul său diuretic intens, stimulând buna funcționare a splinei, a stomacului și a intestinului gros. Ceapa verde poate îmbunătății starea plămânilor și a stomacului și, conform medicilor chinezi, are o energie caldă. Salata verde stimulează diureza, precum și buna funcționare a stomacului.
Un amestec în părți egale de suc de ridichi și suc de ghimbir poate trata laringita acută. Consumând ridichi putem trata balonările abdominale și durerile de cap.
Primăvară fără spanac nu se poate. Spanacul este o bună sursă de fier, mai ales pentru vegetarieni și mai ales dacă îl consumi crud în salate. Spanacul are capacitatea de a crește metabolismul mitocondriilor, adică motoarele din fiecare celulă. Anghinarea este o legumă pe care noi nu prea o consumăm și asta deși este ieftină și foarte sănătoasă. Anghinarea este ideală pentru a combate astenia de primăvară, fiind plină de magneziu.
Dacă doriți totuși să consumați și puțină carne, ați putea alege peștele, mai exact peștele cu carne grasă, care conține un acid cu o denumire ciudată, un tip de omega 3 care blochează eliberarea de enzime ce distrug stratul de colagen de sub piele.
Primăvara este un anotimp frumos și merită să te bucuri de el făcând lucruri distractive și în același timp benefice organismului tău. O plimbare cu bicicleta nu face rău nimănui, de asta în unele orașe se organizează anual maratonul Primăvara pe două roți, o plimbare ceva mai lungă, dar sănătoasă, care poate fi un mod plăcut de a-ți petrece timpul liber. Dacă totuși nu știți ce să faceți și aveți mult timp liber, medicii vă recomandă pentru acest anotimp să faceți cât mai multe drumeții, să vizitați locuri noi, să lăsați mașinile în garaj și să porniți la pas prin toată țara, până la urmă nimic nu e mai plăcut decât o drumeție alături de prieteni.
Așadar, primăvara ne oferă de toate, noi trebuie doar să alegem ceea ce avem nevoie și să trăim sănătos iubind primăvara și, de ce nu, gustând din ea.
Georgiana Moldovan
Clasa a X-a C, Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava