În perioada 3-7 martie, Monitorul de Suceava găzduiește o serie de creații
aparținând elevilor din școlile și centrele de plasament din județ.
În primele zile de primăvară, aceștia au dorit să transmită câteva gânduri sincere, sub forma unor poezii, eseuri sau desene, pentru mamele și femeile de pretutindeni.
Nu există zi, poate nici ceas, nici secundă în care să nu mă gândesc la tine, mamă. La tine iertarea nu doar că este o virtute, ea chiar nu are limite. Faci ca totul să treacă mai ușor, dăruiești din bunătate și înțelepciune. În lumea asta mare tu ești cea care mă îndrumă.
Chiar și atunci când încă nu puteam vorbi, tu tot intuiai ce voiam; cu tine pot comunica și din priviri. Împărtășim aceleași sentimente, trăiri, gânduri..
Mamele sunt profeți dăruiți fiecărui copil, care să predice, să-i învețe ce trebuie sau nu, să facă. Tu ești calea către împlinirea mea în viață. Dezolarea nu mai radiază în inima mea când te am pe tine.
(Vâlcescu Ecaterina, clasa a XI-a C, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Când Dumnezeu a creat lumea, a trimis mulți îngeri care să aibă grijă de copiii lui.
Nu există ateism! Fiecare om știe că are o mămică!
Există pe lume un chip de o frumusețe fără grai. Ochi calzi, zâmbet bun și lumină dumnezeiască care se arată prin fiecare por. Tu ești făcut după chipul și asemănarea acestui chip. Uite-o pe mămica ta!
(Carmen Butnaru, clasa a XII-a E, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava )
Mama este Raiul pentru adultul din mine și Iadul pentru tânărul din mine.
Mama este dorul. Mama este lumina dată de Dumnezeu pe buzele și chipurile copilașilor.
Oceanul în care se revarsă suferința nespusă poartă numele de Mamă!
(Larisa Rusu, clasa a XI-a C, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Iubire cu ochi blânzi sub părul azi mai alb.
(Andronic Cristina, clasa a XII-a E, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Mama, singurul prieten adevărat.
Mama, persoana care niciodată nu cere, ea doar oferă. Oferă dragoste, educație, grijă, respect și mai presus de toate, mama oferă viață.
(Silvia Schipor, clasa a XII-a E, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Și clipa cu ea-ngheață durerea.
(Popescu Diana, , clasa a XII-a E, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Mama, izvorul purității.
Mama, oglinda copilului.
(Petrișor Anda, clasa a XI-a C, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Iubire cu ochi blânzi sub părul azi mai alb.
(Andronic Cristina, clasa a XII-a E, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Mama, singurul prieten adevărat.
Mama, persoana care niciodată nu cere, ea doar oferă. Oferă dragoste, educație, grijă, respect și mai presus de toate, mama oferă viață.
(Silvia Schipor, clasa a XII-a E, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Și clipa cu ea-ngheață durerea.
(Popescu Diana, , clasa a XII-a E, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)
Știai că:
– în Muntenia și Moldova există un obicei ca bărbații și copiii să bată cu bâtele în pământ primăvara? Se spune că astfel se alungă gerul și este invocată vremea frumoasă;
– în diverse părți ale țării, mucenicii mai sunt numiți și Sfințișori sau Moșii de Mărțișor;
– nu este bine să lucrezi pe 9 martie, altminteri vei fi pedepsit de către sfinți cu 40 de săptămâni de boală, asemenea țăranului care a semănat mazăre pe ogor de ziua mucenicilor timp de doi ani consecutiv;
– la originile Mărțișorului a stat o monedă de aur sau de argint la care se atașa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roșie și alta albă (sau alb și negru), ce semnificau victoria vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii și care era purtată în general de persoanele sensibile (copiii și fetele tinere);
– pentru alinarea sufletelor morților ce nu au fost niciodată pomeniți, femeile din Bărăgan pregătesc din aluat o păpușă cu aspect uman pe care o numesc Uitata;
– o altă legendă a Mărțișorului spune că umblând cu oile prin pădure și torcând lână din furcă, Bada Dochia a găsit o pară, i-a făcut o bortă și a legat-o cu fire de ață; asta se întâmpla într-o zi de 1 Martie și de atunci s-a extins obiceiul;
– vremea dinaintea și din ziua Mucenicilor ne arată cum va fi vara. Astfel, se spune că, dacă va tuna chiar de Mucenici, vara va fi bogată și călduroasă. O altă superstiție spune că ploaia din această zi anunță o vreme similară și pentru ziua de Paști. Zăpada sau ploaia care cade de Mucenici are puteri vindecătoare pentru durerile de ochi sau cap;
– în ziua de 9 martie, bărbații trebuie să bea 40 sau 44 de pahare de vin pentru a fi puternici și sănătoși tot timpul anului. De altfel, bărbați, femei sau copii, cu toții trebuie să gustăm din vinul asociat cu sângele sfinților sacrificați pentru a fi feriți de boli și rele. De asemenea, pentru a avea recolte bogate, sătenii își stropesc viile, pomii și grădina cu câteva picături de vin.
Mititiuc Diana, clasa a X-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava
Dragă doamnă Primăvară,
M-am gândit să vă scriu această scrisoare, pentru a vă arăta cât de mult însemnați dumneavoastră pentru mine.
Încă de mică, anotimpul Primăvara are un loc foarte special în inima mea, deoarece îmi plac nespus de mult culorile naturii și parfumurile florilor care se îmbină, creând ceva nemaipomenit și oferindu-mi o liniște sufletească ce nu poate fi descrisă în cuvinte.
Toate acestea mă ajută să-mi aduc aminte de cele mai frumoase clipe ale vârstei inocenței, când mă jucam în grădină la bunici și mi se așeza pe mână câte un fluture sau vreo buburuză portocalie. Atunci bucuria depășea orice limită.
O, ce clipe mirifice! Aș dori enorm să mă întorc la acele primăveri minunate, când una dintre singurele griji pe care le aveam era să nu supăr vreo floare, privind mai mult la alta.
Mă bucur de fiecare dată atunci când este prima zi din primăvară și încerc să înveselesc și alte inimi, oferindu-le drăgălașele mărțișoare, care transmit iubire și speranță tuturor.
Datorită dumneavoastră, toate mamele sunt foarte fericite de 8 Martie, deoarece aud cele mai duioase cuvinte rostite de copiii lor, și anume: ”Te iubesc, mami!” sau ”Ești cea mai bună mămică din lume .”
Acest anotimp este atât de special pentru mine, mai ales pentru că primăvara este cea mai mare sărbătoare a creștinilor, adică Învierea Domnului. Aceasta aduce în sufletele tuturor oamenilor bunătate, credință, speranță, aratându-ne cea mai mare minune făcută de Iisus Hristos, care a înviat, după ce a pătimit și S-a jertfit pentru păcatele noastre, oferindu-ne, astfel, iubirea enormă a Lui față de noi. Și dumneavoastră, dulce Primăvară, ne amintiți, în fiecare an, că Hristos ne-a dăruit, scriind cu litere roșii, vechea patrie.
Nu am cuvinte să vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine, dăruindu-mi niște sentimente minunate, de neuitat, pe care le voi păstra mereu în sufletul meu, fiindcă m-ați ajutat să regăsesc adevărata bucurie a copilăriei, în natură și în amintirile care durează.
Abia aștept să ajungeți și în acest an la noi și să mă luați prin surprindere cu peisaje de poveste, așa cum o faceți de obicei. Mai sunt câteva zile din luna februarie, dar am observat că deja vremea se pregătește să vă întâmpine așa cum se cuvine. Cine știe, poate veți avea parte de o surpriză foarte plăcută.
Mă opresc aici cu scrisul. Sper că nu v-am răpit mult de la treburile dumneavoastră, dar știu că sunteți foarte bună prietenă cu Măria Sa, Timpul.
P.S.: Îmi doresc să vă pot întâlni într-o zi, însă, deocamdată, nu am găsit castelul fermecat în care locuiți. Poate îmi dați niște indicii într-un vis.
Cu mult respect,
Petrașuc Maria, clasa a VII-a A, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava