Stopaj la sursă

De luni, sucevenii ar putea rămâne fără căldură și apă caldă



Bioenergy amenință cu oprirea producției, începând de luni, 7 aprilie
Bioenergy amenință cu oprirea producției, începând de luni, 7 aprilie

Noul producător de energie termică, care asigură necesarul de căldură și apă caldă pentru 22.000 de familii din municipiul Suceava, Bioenergy, amenință cu oprirea producției, începând de luni, 7 aprilie.
„Este posibil ca de săptămâna viitoare să nu mai putem beneficia de apă caldă. Am găsit în această dimineață pe birou o somație fermă de la Bioenergy, cărora Termica le este datoare cu o sumă scadentă de 129 miliarde de lei vechi”, a declarat vineri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Conform somației, furnizarea agentului termic va fi întreruptă începând de luni, 7 aprilie.
Lungu a precizat că deși anul acesta a virat la Termica, în contul subvenției energiei termice consumate de populație, 75 de miliarde de lei vechi, iar încă pe atâta s-a încasat de la populație, la Bioenergy nu a ajuns decât o mică parte din aceste sume.
„În mod normal, jumătate din sumă ar fi trebuit să ajungă la Bioenergy, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Am avut discuții cu directorul Bioenergy, să vedem ce putem face…Primăria Suceava mai are de achitat către Termica 20 de miliarde lei vechi, toată problema este acum la populație, de la care ar trebui să încasăm în maxim o lună de zile 100 de miliarde de lei vechi. Este un efort extraordinar, dar care trebuie făcut, pentru că riscăm să nu se poată asigura căldura, energia termică necesară pentru perioada următoare. Un operator privat nu își poate permite să funcționeze în pierdere”, a adăugat șeful municipalității sucevene.
Numai datoriile scadente ale Termica către Bioenergy sunt de 129 de miliarde lei vechi, dar între timp a mai fost trimisă o nouă factură, de 30 de miliarde lei vechi, ceea ce ridică totalul datoriilor la aproape 160 de miliarde de lei vechi.
„Voi mai avea discuții cu cei de la Bioenergy, vedem ce se poate face pentru amânarea acestei măsuri, dar e cert faptul că populația trebuie să se mobilizeze să achite ceea ce a consumat, pentru a beneficia în continuare de apă caldă”, a mai spus Ion Lungu.
În același timp, un avertisment din partea conducerii municipalității a plecat către asociațiile de proprietari:
„Am semnale că la unele asociații oamenii au plătit, dar banii au ajuns mai întâi la alți furnizori, deși legea spune că facturile trebuie achitate proporțional. Ei plătesc mai întâi facturile mai mici, către furnizorii de care se tem că vor lua măsuri. Voi cere un control pe acest aspect la asociațiile de proprietari”.
Datoriile populației către Termica au ajuns în această iarnă la 220 de miliarde de lei vechi, încasările din partea asociațiilor de proprietari fiind mult mai mici decât anii anteriori.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Diferențele de apă dintre contorul de branșament și contoarele individuale, principala problemă semnalată de suceveni la adunările generale ale asociațiilor

Viceprimarul Sucevei declară din nou „război” operatorului regional ACET, pornind de la diferențele de apă dintre contorul de branșament și contoarele individuale
Viceprimarul Sucevei declară din nou „război” operatorului regional ACET, pornind de la diferențele de apă dintre contorul de branșament și contoarele individuale