Credincioșii din Poiana Stampei, împreună cu cei de pe Valea Bârgăului și din Maramureș, au urcat joi, 29 mai, de Înalțarea Domnului, pe Vârful Gruiul Mare din Munții Călimani pentru a aduce un omagiu eroilor români. Slujba de pomenire a fost oficiată, la monumental ridicat în cinstea și amintirea celor 60 de soldați români ce au murit aici în Primul Război Mondial, de preoți și diaconi din județele Suceava, Bistrița-Năsăud și Cluj, avându-l în frunte pe Preasfințitul Vasile Someșanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Din soborul de preoți au mai făcut parte părintele protopop Alexandru Vidican și părintele duhovnic Gavril Hort, răspunsurile la Sfânta Liturghie fiind date de măicuțele de la Mănăstirea Piatra Fântânele, coordonate de maica stareță, stavrofora Pamfilia.
Preasfințitul Vasile Someșanul a spus: „Și în acest an, de sărbătoarea Înălțării la ceruri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a cinstirii ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă cu vitejia românului care are în adâncul ființei sale dragostea de părinți, dragostea de țară și de biserică, am urcat din nou în munții Călimani, în Vârful Gruiul Mare, unde la sfârșitul Primului Război Mondial au luptat cu vitejie și au căzut în acest loc 60 de ostași. Ei și-au vărsat sângele lor pentru libertatea și demnitatea țării noastre, a neamului nostru, pentru ca noi, cei care ne aflăm în viață, să sporim în noi, în familiile noastre, în comunitatea în care trăim, în țara noastră, dar și pretutindeni cu demnitatea în care Bunul Dumnezeu ne așează pe noi oamenii”.
La finalul Sfintei Liturghii, un pluton de militari de la Batalionul 817 Artilerie mixtă “Petru Rareș” a tras salve de foc și a depus coroane de flori la monumentul eroilor din Vârful Gruiul Mare. S-au mai depus coroane de flori din partea Primăriei și Consiliului Local Poiana Stampei, din partea mănăstirilor Nicula și Piatra Fântânele și a Școlii Gimnaziale Tureacul Bârgăului.
20 de copii de la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia și un grup de elevi din Prundu Bârgăului au prezentat un program artistic de cântece patriotice și poezii închinate eroilor neamului românesc, după care toți cei prezenți au luat parte la o agapă creștină organizată de măicuțele de la Mănăstirea Piatra Fântânele, ajutate material și financiar de credincioșii din parohie și de Primăria Poiana Stampei. La final, cei prezenți la manifestările de pe Gruiul Mare au urcat pe platoul Călimanilor și la Vârful Pietrosul.
Primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, ne-a declarat: “Este deja o tradiție ca în fiecare an, de Ziua Eroilor, la monumentul celor 60 de militari români căzuți aici în timpul Primului Război Mondial să se oficieze o slujbă de pomenire. În 1999, Preasfințitul Vasile Someșanul, împreună cu un grup de credincioși, a urcat muntele pentru a face o rugăciune și a aprinde o lumânare pe locul unde au murit soldații români. În anul 2005 s-a ridicat aici un monument închinat eroilor tot la inițiativa Preasfinției Sale. Festivitățile de recunoștință pentru acești eroi care și-au jertfit viața pentru apărarea sfântului pământ românesc ne aduc aici, cu emoție, în fiecare an. Este o manifestare de suflet și recunoștință față de jertfa supremă a eroilor neamului care nu trebuie uitați niciodată”.