De ce nu se strică hamburgerii de la McDonald’s



Mâncarea de tip fast-food produsă de celebrul lanț McDonald’s a stârnit de-a lungul timpului controverse printre consumatorii și specialiștii alimentari din întreaga lume. Mai exact, specialiștii în domeniu au fost întotdeauna intrigați de proprietățile acestor alimente care nu se strică aproape niciodată.
Un client curios din Canada a adresat o întrebare companiei McDonald’s cu privire la motivul pentru care hamburgerii serviți de producător în întreaga lume se strică foarte greu, scrie Business Insider.
Mai exact, clientul curios a întrebat pur și simplu „De ce nu se strică hamburgerii de la McDonald’s?”, pornind probabil de la ideea că acest tip de sandwich, lăsat și pentru câteva luni la temperatura camerei, nu suferă alterații majore. Pe deasupra, acest tip de „comportament” pe care îl adoptă produsele McDonald’s se menține și la cartofii prăjiți.
McDonald’s a decis să îl consulte pe doctorul Keith Warriner din cadrul Universității Guelph’s, oferind astfel un răspuns la întrebare.
Pe parcursul anilor au tot apărut în presă, cât și pe internet, foarte multe filme și fotografii în care produsele McDonald’s erau studiate timp de zile întregi pentru a se observa dacă hamburgerii au totuși tendința de a se strica. Printre primele teorii cu privire la longevitatea acestui tip de aliment s-a aflat ideea că „hamburgerii nu se strică pentru o bună bucată de vreme deoarece sunt plini de chimicale”.
Totuși, în realitate, hamburgerii, cartofii prăjiți sau celebrele nuggets de la McDonald’s sunt ca și celelalte alimente pe care le consumăm, având posibilitatea să reziste nealterate o perioadă de timp dacă sunt păstrate în condiții optime.
Microbii și bacteriile care cauzează alterarea alimentelor sunt aceleași pentru toate tipurile de mâncăruri, acestea având nevoie de apă, nutrienți și căldură pentru a se putea dezvolta. Dacă unul dintre aceste trei elemente sunt îndepărtate atunci procesul de alterare încetinește.
Cât despre hamburgerul de la McDonald’s, acesta conține mai multe ingrediente care sunt în prealabil trecute printr-o serie de procese care cauzează deshidratarea acestora. De exemplu, carnea conținută de hamburger conține foarte puțină apă deoarece este gătită.
Atunci când este lăsat într-o încăpere la temperatura camerei deshidratarea hamburgerului continuă, din moment ce în majoritatea clădirilor umiditatea dintr-o cameră este de circa 40%. Așadar, în lipsa umidității și a apei hamburgerul mai degrabă se usucă decât să se strice. Prin pierderea umidității este îndepărtat un element necesar pentru ca microbii să se poată dezvolta și să altereze hamburgerul, ceea ce înseamnă că acest aliment poate fi păstrat destul de mult timp, aproape intact.
Doctorul Warriner susține că experimentul cu hamburgerul de la McDonald’s poate fi repetat cu un astfel de sandwich făcut în casă, rezultatele fiind aceleași.
Blogul alimentar „A Hamburger Today” a urmat exemplul doctorului Warriner și a confirmat că sandwich-urile preparate în casă pot fi păstrate o perioadă îndelungată de timp dacă sunt ținute în condiții optime, la fel ca și hamburgerul de la McDonald’s.
„Se pare că nu doar hamburgerul de la McDonald’s nu s-a stricat, aceeași soartă a avut-o și cel preparat în casă. Carnea de la mijlocul sandwich-ului s-a uscat și s-a micșorat foarte puțin, însă semne de alterare încă nu există”, scriu cei de la „A Hamburger Today”.