De ce nu ar trebui să vă puneți partenerul de viață pe un piedestal



Un nou studiu a descoperit că atunci când oamenii pun partenerul de viață „pe un piedestal”, nivelul de satisfacție al relației scade.
Jennifer Tomlinson, psiholog la Universitatea Colgate din New York, afirmă că scenariul ideal necesită un echilibru delicat. „Deși poate fi tentant să lăudați în mod insistent partenerul sau partenera, cred că este totodată important să comunicați înțelegere și să validați identitatea de bază a persoanei”, spune Tomlinson.
Studii mai vechi au arătat că persoanele care credeau că partenerul lor este minunat erau foarte fericite în relație, ceea ce nu este surprinzător. Tomlinson afirmă, însă, că un aspect important pentru satisfacția în relație este părerea partenerului.
Cercetătoarea a bănuit că este posibil să existe „prea mult bine”, astfel că a conceput alături de colegii săi trei experimente pentru a vedea dacă există un nivel optim de idealizare a partenerului.
În primul experiment, 99 de cupluri au venit la laboratorul de psihologie și au stat în aceeași cameră, completând ceea ce credeau că sunt chestionare identice despre relația lor.
În jumătate din cazuri, chestionarele erau, într-adevăr, identice. Celelalte cupluri, însă, au primit chestionare care aveau două întrebări diferite. În prima variantă, participanții erau rugați să compună o listă cu toate calitățile „extrem de valoroase și de pozitive” ale partenerilor, fiind instruiți să scrie doar o calitate dacă doar una le trecea prin minte. În schimb, partenerii acestora au primit o altă variantă a chestionarului, în care erau rugați să compună o listă cu 30 de obiecte aflate în dormitorul lor.
Persoanele instruite să compună o listă cu obiectele din dormitor începeau să scrie imediat, creând impresia că nu se puteau abține din a-și lăuda partenerii.
După aceea, cercetătorii au cerut cuplurilor să stea pe o canapea pe care se găsea o pătură cu dungi. Fără a fi observați, cercetătorii au numărat dungile dintre parteneri, ceea ce le-a permis să măsoare cât de departe stăteau cei doi. Spre surprinderea lor, oamenii de știință au descoperit că cei care credeau că partenerul lor i-a supra-idealizat stăteau la o distanță mai mare de el, în medie cu 8,44 centimetri mai departe decât partenerii care primiseră aceleași chestionare.
Ulterior, cercetătorii au recrutat 89 de cupluri căsătorite, cu o medie de vârstă de 35 de ani, și 153 de studenți implicați într-o relație. Participanții au completat chestionare în care exprimau ce simt despre propria persoană și ce cred că simt partenerii lor despre ei.
Rezultatele au arătat că, până la un punct, este un lucru bun să crezi că partenerul tău te idealizează. Oamenii erau cei mai fericiți cu relațiile lor atunci când credeau că erau percepuți de partenerul lor ceva mai bine decât se percepeau ei înșiși, relatează cercetătorii în Journal of Social and Personal Relationships.
Totuși, dincolo de acest punct, o percepție mai pozitivă a partenerului nu este un lucru pozitiv. Pentru a afla de ce satisfacția scădea pe măsură ce idealizarea percepută era mai mare, cercetătorii au testat mai multe variabile. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care se percep drept supra-idealizați de către parteneri experimentează o amenințare la adresa simțului sinelui. Ele au impresia că partenerul lor nu le cunoaște și că acesta are așteptări pe care nu doresc sau nu pot să le îndeplinească.
De asemenea, persoanele care se percep supra-idealizate fac mai puține concesii pentru relațiile lor, au descoperit cercetătorii.
„Oamenii care se consideră supra-idealizați pot avea impresia că au mai multă putere în relație, astfel că pot fi mai puțin dispuși să pună partenerul pe primul loc”, a concluzionat Tomlinson.
Sursa: LiveScience



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. O polemică amuzantă… transcarpatică

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu