Cu toții ne-am tăiat în marginea foilor de hîrtie și cu toții cunoaștem durerea intensă provocată de astfel de accidente casnice minore, dar foarte supărătoare. De ce oare ne tăiem atât de ușor în hârtie și ne doare atât de tare?
Unul dintre motive constă chiar în faptul că de obicei ne tăiem în hîrtie la degete, mai precis la vârfurile acestora. În vârfurile degetelor există mai mulți nocireceptori (terminații nervoase sensibile la durere) pe milimetru pătrat decât în alte regiuni ale pielii. Asta face ca durerea produsă de tăieturile din zona degetelor să fie resimțită mult mai intens decât cea determinată de răni similare din alte părți ale corpului.
Însă de ce anume tăieturile în hârtie dor mai mult decât cele produse accidental cu alte obiecte precum cuțite, foarfeci, etc. ?
Se pare că motivul ține de marginea tăioasă a paginilor, margine foarte flexibilă comparativ cu lama cuțitelor sau a altor obiecte tăioase.
Din cauza acestei particularități, când ne tăiem într-o margine de hârtie, apar mai multe răni microscopice produse la suprafața pielii. Acest lucru sporește durerea resimțită. În plus, tăieturile în hârtie sunt de regulă răni superficiale, iar asta sporește și mai mult durerea.
De ce? Ei bine, aceste răni superficiale dor mai mult decât cele profunde și din cauză că nu sângerează mult, iar câteodată nu se produce nici o hemoragie. Astfel, nervii sunt expuși direct aerului și unor particule iritante, ceea ce-i face să rămână într-o stare de excitație și activare mai lungă decât în cazul unei tăieturi mai grave.