Persoanele care consumă carne roșie – care are, în cantitate mare, efecte nocive bine documentate asupra organismului uman – ar putea să se protejeze în oarecare măsură de aceste efecte dacă mănâncă banane sau cartofi fierți reci, sugerează un studiu de mică amploare, realizat în Australia.
Oamenii care consumă multă carne roșie au un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer colorectal, dar unele studii arată că un anumit timp de carbohidrat – numit amidon rezistent – poate avea un efect protector, stimulând generarea unor substanțe care atenuează schimbările genetice care preced apariția acestui tip de cancer.
Într-un prim studiu, de mică amploare, specialiștii de la Flinders University, Adelaide, Australia, au cercetat acest efect pe 23 de voluntari.
Aceștia au mâncat, timp de 4 săptămâni, cantități mari de carne roșie, după care cercetătorii au prelevat celule din intestin și le-au analizat. Au observat o creștere a numărului de molecule de microARN – lanțuri scurte de ARN care pot dezactiva anumite gene – numite miR17-92 și miR21. Această creștere este asociată cu proliferarea celulelor tumorale specifice cancerului colorectal și cu șanse mai mici de supraviețuire la persoanele cu acest tip de cancer.
În următoarea etapă a studiului, voluntarii au consumat, timp de încă o lună, tot o alimentație bogată în carne roșie, dar la care a fost adăugat și amidon rezistent, administrat sub forma unei băuturi. Însă amidonul rezistent se găsește și în mod natural în unele alimente, de exemplu în banane și în cartofii fierți sau copți care au fost lăsați să se răcească.
Cercetătorii au analizat și de această dată celule din intestinul participanților, constatând că nivelul de miR17-92 scăzuse până aproape de nivelul inițial, cel de dinaintea introducerii dietei bogate în carne roșie. Nu s-a constatat nicio modificare a nivelului miR21.
Aceste schimbări indică faptul că amidonul rezistent are efecte complexe, pe care cercetătorii și-au propus să le studieze mai detaliat în continuare.
Asta nu înseamnă că amidonul rezistent poate compensa orice efecte nocive pe care le-ar avea carnea roșie. Un specialist gastroenterolog, John Cummings, de la Dundee University, Marea Britanie, recomandă:
„Carnea roșie trebuie să fie consumată doar în cantități mici, iar alimentele care conțin fibre sau amidon rezistent trebuie să constituie o parte importantă a dietei.”
Sursa: New Scientist