De ce ne face bine ciocolata neagră?



Mai multe studii arătaseră că un consum rezonabil de ciocolată amăruie –„neagră”, cum mai este numită ciocolata cu conținut ridicat de cacao – are diferite efecte benefice pentru sănătate; printre altele, reduce tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea inimii. Mecanismul din spatele acestui efect rămăsese însă necunoscut. Acum, oamenii de știință au aflat secretul: efectul e legat de acțiunea bacteriilor din intestin.
Bacteriile „bune”, benefice, din intestinul uman fermentează anumiți compuși din cacao, rezultând substanțe cu acțiune anti-inflamatoare, care protejează inima și vasele de sânge.
Cacaoa conține antioxidanți din grupa polifenolilor, precum catechina și epicatechina, precum și o cantitate mică de fibre alimentare.
Toate aceste componente se digeră și se asimilează greu de către organismul uman, dar bacteriile din intestin le prelucrează în mod eficient. Ciocolata amăruie, care conține un procent mai mare de cacao, intensifică acest proces de fermentație, în urma căruia rezultă molecule mai mici, ce pot fi absorbite cu mai multă ușurință din intestin, trecând în sânge.
Grație activității lor anti-inflamatoare, ele atenuează starea de inflamație la nivelul țesutului cardiovascular, reducând, pe termen lung, riscul de accident vascular.
Cercetările au fost realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Louisiana, SUA, rezultatele fiind prezentate la întrunirea anuală a Societății Americane de Chimie.
Sursa: Mail Online



Recomandări

Folosirea ingredientelor netradiționale și realizarea unor rețete pentru nevoi nutriționale speciale, inițiative premiate la FIA Food Fest 2024 la USV

Folosirea ingredientelor netradiționale și realizarea unor rețete pentru nevoi nutriționale speciale, inițiative premiate la FIA Food Fest 2024 la USV