Părintele Nicolae Necula subliniază că permisiunea consumului de carne de pește în timpul postului este „o derogare pentru cei ce se ostenesc, nu o hrană permanentă, zilnică. Prin compoziția chimică, această carne se deosebește de cea a animalelor sau a păsărilor dinafara mediului acvatic. De asemenea, este o carne ușor de digerat, bogată mai ales în fosfor, pe când cea de miel sau porc este bogată în proteine și în grăsimi greu de digerat și care aduce, după ea, nevoia consumării de alcool și pofta pentru plăcerile trupești”.
De asemenea, Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, cartea în care sunt prezentate regulile referitoare la desfășurarea cultului divin pentru fiecare zi din an, arată motivul dezlegării din această zi:
„Buna Vestire, în oricare dintre zilele Sfântului Post se va arăta și până la Duminica Floriilor de se va întâmpla, dezlegăm la pește și la vin. Și mâncăm o dată în zi, afară de sâmbătă și duminică. Iar în Săptămâna cea Mare, până în Joia cea Mare, dezlegăm la vin și la untdelemn. Iar în Vinerea cea Mare, numai la vin”.
Tradiția spune că, cei care țin Postul Paștelui consumă pește în ziua de Buna Vestire pentru a-L imita pe Hristos, care a mâncat pește fript și fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa, ca să-și încredințeze ucenicii de acest fapt:
„Iar ei încă necrezând de bucurie și minunându-se, El le-a zis: Aveți aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de pește fript și dintr-un fagure de miere. Și luând, a mâncat înaintea lor” (Luca 24, 41-43).
Deși unii credincioși consideră carnea de pește ca fiind o mâncare obișnuită în timpul posturilor de peste an, acest lucru nu este corect. De aceea, este bine să consultăm calendarul și să ne informăm mereu în legătură cu zilele în care este dezlegare la pește, mai ales în perioada postului.
(Doxologia.ro)