Alimentație

De ce îngrașă mezelurile?



De ce îngrașă mezelurile?
De ce îngrașă mezelurile?

Mezelurile ne pun în pericol silueta, fără nici o excepție, fie că este vorba despre salam, șuncă presată, mușchi țigănesc, crenvurști sau cârnați. Cantitatea de grăsimi este primul argument pe care îl aduc nutriționiștii în sprijinul afirmației că mezelurile îngrașă. Unele sortimente de salamuri, șuncă presată, cârnați conțin chiar și 40% grăsimi, deloc prietenoase cu silueta noastră. Având atât de multe grăsimi e firesc ca mezelurile să se numere printre alimentele cele mai bogate în calorii. Iată numai câteva exemple: 100 g șuncă presată conțin 294 de calorii; salamul de Sibiu – 312 calorii; cârnații – 321 de calorii; mușchiul țigănesc – 333; cârnații cabanos – 374; salamul de vară – 579. Mulți dintre noi nu concep micul dejun fără câteva felii de șuncă, mușchi file sau fără o omletă cu cârnați. Tot mai multe persoane s-au obișnuit ca seara să mănânce în grabă tot un sandviș cu salam. Pe lângă caloriile din salam mai vin și caloriile din pâine: în 100 g pâine obișnuită se găsesc 280 de calorii; în pâinea integrală – 240 de calorii, iar în cea cu secară – 210 calorii. Astfel, kilogramele se adună unul câte unul.
Ieftine și periculoase
Nutriționiștii ne atrag atenția că mezelurile sunt unele dintre cele mai nesănătoase alimente. Persoanele cu afecțiuni hepatice, biliare ar trebui să aibă grijă când consumă astfel de produse. “Cu cât mezelurile sunt mai ieftine, cu atât calitatea lor este mai slabă. Mezelurile ieftine conțin mai multe grăsimi și șorici, o proteină cu valoare biologică scăzută. Este posibil ca printre ingredientele acestor mezeluri să se regăsească și carne dezosată mecanic, cunoscută sub denumirea de MDM (mechanically deboned meat). MDM este pasta care rezultă din dezosarea carcaselor de pasăre și care este prelucrată cu utilaje speciale. Această pastă poate conține și resturi de piele, chiar și oase. Carnea dezosată mecanic poate perturba echilibrul calciului și fosforului în orga¬nism, deoarece conține fosfor în exces”, precizează prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mezelurile nu duc lipsă nici de atât de condamnatele E-uri. Conservanții, coloranții, agenții de sapiditate, de îngroșare se regăsesc pe toate etichetele. Unii dintre acești aditivi (fosfații, polifosfații) interferă cu metabolismul calciului, determinând atrofierea oaselor sau depuneri de calciu în articulații.
COPIII. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi condamnă obiceiul mamelor de a le da celor mici mezeluri. Până la vârsta de 10-12 ani, copiii nu ar trebui să consume asemenea produse dezechilibrate nutrițional. Unii aditivi alimentari prezenți în mezeluri pot determina hiperactivitate și deficit de atenție și concentrare la copii. Este vorba despre derivații acidului gluta¬mic (E 620), care pot provoca de ase¬me¬nea grețuri, palpitații, dureri de cap.
E-URI. Coloranții de sinteză, aromele artificiale din mezeluri creează probleme persoanelor care suferă de alergii sau intoleranțe alimentare. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi ne avertizează că, odată ajunși în organism, stimulatorii de aromă se transformă în niște substanțe periculoase pentru creier – excitoxinele.
Sursa: www.jurnalul.ro



Recomandări

Comandă-ți bunătăți pentru Crăciun de la Băcănia Boierească. Preparate din carne curate, de calitate superioară

Comandă-ți bunătăți pentru Crăciun de la Băcănia Boierească. Preparate din carne curate, de calitate superioară
Comandă-ți bunătăți pentru Crăciun de la Băcănia Boierească. Preparate din carne curate, de calitate superioară

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”