Pâinea este mâncată peste tot în lume, în mai multe forme. Este numită și pâinea vieții. În multe țări, pâinea furnizează 50% sau chiar mai mult din caloriile zilnice, ingerate de multe popoare.
Acolo unde se găsesc mai mulți oameni cu venituri mici, pâinea, unul dintre cele mai economice alimente, este o parte importantă a dietei zilnice.
În SUA, acolo unde nivelul de trai este mai ridicat, se consumă cantități mari de pâine. Însă, doar 14% din caloriile zilnice din dieta oamenilor înseamnă pâine.
Însă și această cantitate de pâine oferă o parte din nutrienții considerați necesari pentru corp: 20% proteine, 26% tiamină, 24% acid nicotinic, 14% riboflavină, 34% din fier și doar 17% din necesarul zilnic de calciu. De aceea, pâinea este importantă.
Deoarece pâinea albă este consumată de atâția oameni și pentru că oamenii cu venituri mici consumă pâinea în mari cantități, s-a descoperit că așa oamenii pot primi nutrienții la care, altfel, nu ar avea acces. Ca o soluție, industria de panificație din anumite țări „îmbogățește” pâinea cu nutrienți.
Deși este ușor să cumperi pâine de la un magazin specific, e mult mai plăcut să o faci tu în casă, dacă ai timpul necesar. Așa vei vedea cât de mult munceau oamenii, atunci când trebuia să facă pâinea în casă în fiecare zi.
Dragoș Tănase
SURSA FOTO: pixabay.com