Considerat până de curând un aliment nesănătos, pâinea albă era deseori înlocuită cu alte sortimente de pâine, la sfatul nutriționiștilor. Acum, cercetătorii au descoperit că acest produs are și calități, fiind recomandat pentru consum.
Un studiu recent, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, arată că pâinea albă stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine.
Aceste bacterii sunt foarte importante pentru sănătate. Dacă numărul lor scade, organismul este mai predispus la boli.
Pentru a stimula aceste culturi de bacterii benefice, dieta este foarte importantă, iar diferite studii au demonstrat rolul pozitiv al fibrelor și probioticelor.
Puțini cercetători au studiat însă efectul polifenolilor, care se regăsesc în foarte multe alimente: fructe, legume, cereale.
Sonia Gonzales și echipa ei de cercetători s-au axat tocmai pe acest detaliu. Au întrebat 38 de adulți sănătoși ce alimente consumă, apoi au analizat ce culturi de bacterii sunt prezente în intestinele acestora.
Astfel, ei au observat că pectina, substanță care se regăsește în citrice, scade numărul bacteriilor benefice.
În schimb, pâinea albă stimulează producția de Lactobacillus, un grup de bacterii foarte bune pentru sănătate.
Până acum, nutriționiștii recomandau înlocuirea pâinii albe cu pâinea neagră, integrală sau cea cu cereale, sortimente care conțin mai multe fibre și considerate mai bogate în nutrienți.
Studiul a fost finanțat de guvernul spaniol.
Sursa: Science Daily
Roxana RUSCIOR